Megdöbbentő adatok, nem csoda, ha elúszik az álomállás

nyelvtanulás diák fejhallgató tanulás
Tanulásra a délután az ideális
Vágólapra másolva!
Számos mutatóban húztak el mellettünk a szomszédos országok is, ezek közé tartozik a nyelvtudás is, becslések szerint a magyarok 65 százaléka egyetlen idegen nyelvet sem beszél. A helyzet a felsőfokú oktatásban résztvevők körében sem rózsás, amit mutat az is, hogy mintegy 50 ezren nyelvvizsga hiányában nem kapják kézhez a diplomájukat. Az informatikusok körében pedig nem csak emiatt fontos az angol nyelvtudás, hanem a szakma elvárásai miatt is.
Vágólapra másolva!

Megdöbbentő adatokat közölt egy közelmúltban megjelent cikkben Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke, amelyek szerint

a magyarok 65 százaléka egyetlen idegen nyelvet sem ismer,

még társalgási szinten sem. Azok aránya, akik két nyelven beszélnek, mindössze 13 százalék. Ami talán még aggasztóbb, hogy a felnőttképzései szakember által ismertetett felmérés szerint a magyarok harmada nem is tervezi fejleszteni idegen nyelvi ismereteit. Pedig a betöltésre váró állások közel fele megköveteli a nyelvtudást, és emiatt akár 20 százalékkal magasabb bérre számíthatnak a munkavállalók.

Mentenék, ami menthető

A helyzet egyébként a felsőfokú oktatásban résztvevők körében sem rózsás, amit mutat az is, hogy a kormány a helyzet kezelésére diplomamentő programot indított, amelynek célja az volt, hogy támogassák a nyelvvizsga-szerzést.

Az érintettek száma akár 50 ezer körül is lehet,

ők azért nem vehetik kézbe a diplomájukat, mert nem tudják felmutatni a megfelelő nyelvvizsga bizonyítványt.

Akár 20 százalékkal magasabb bért kaphat, aki legalább egy nyelven beszél Forrás: Kovács Attila

Számukra jó hírt jelentettek be tavaly októberben, ugyanis azok számára, akik 2006 előtt kezdték meg tanulmányaikat, 2018-ig meghosszabbították a diplomaszerzés határidejét, így még van idejük elsajátítani egy nyelvet.

Új trendek

A Jobline.hu egy 2014-es, a felületen munkát keresők körében végzett online felmérése szerint a portál használói között rendkívül magas, 91 százalékos volt azok aránya, akik valamilyen idegennyelv-tudásról számoltak be.

Jobb esélyekkel indul a munkaerőpiacon, aki több nyelven is beszél Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A felmérés egyik érdekessége az volt, hogy jól kirajzolódnak belőle az utóbbi egy-két év legfontosabb trendjei a munkavállalási esélyek és a nyelvismeret összefüggéseivel kapcsolatban. A válaszadók körülbelül 40 százaléka tapasztalt új jelenségeket, például egyes nyelvekre nagyobb igény van, bizonyos pozíciók betöltésénél pedig előnyt jelent, ha a pályázó több idegen nyelvet ismer.

Van, ahol megkerülhetetlen

Persze akadnak olyan területek, ahol nem csupán a diploma megszerzése miatt fontos a nyelvvizsga, hanem

a szakmai érvényesüléshez is kell az idegen nyelv ismerete.

Ilyen az informatika is, ahol alapelvárás az angoltudás. A már említett Jobline felmérés egyik tapasztalata az volt, hogy az angol annyira megkerülhetetlenné vált, hogy néha már rá sem kérdeznek. Az informatikai szektorban pedig ismerete fontosabb, mint a szakmai tudás, legalábbis a kérdőívet kitöltők így tapasztalták.