A pesti romkocsmák is megérzik a brexitet

kazinczy utcai riport, rendőr, járőrzés, erzsébetváros, romkocsma, vigalmi negyed,
Vágólapra másolva!
Fontos vendégkörnek számítanak a magyar idegenforgalomban és vendéglátásban a brit turisták, a font gyengülése azonban negatív hatással lehet a turistaforgalomra.
Vágólapra másolva!

Noha nem Nagy-Britanniából érkezik Magyarországra a legtöbb turista, de a britek forgalmának a bővülése a legdinamikusabb - hívja fel a figyelmet a Világgazdaság keddi számában Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Étteremek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke. A lap emlékeztet arra, hogy a brit vendégek elsősorban a "buliturizmusban" fontosak: csak néhány napra érkeznek, de sokat költenek, főleg az éttermekben, bárokban, fürdőkben.

A brit fiatalok kedvelt esti programja a romkocsmák körbejárása Fotó: Hajdú D. András - Origo

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2014 első negyedévében 74 ezer beutazást regisztráltak az Egyesült Királyságból, 2016 első három hónapjában pedig már 126 ezret; ezekben az időszakokban a brit turisták 9 milliárd, illetve 16 milliárd forintot költöttek a magyar szolgáltatóknál.
Niklai Ákos úgy vélte, Nagy-Britannia uniós kilépésének hatásait még nehéz felmérni, de a font gyengülésének hatására kevesebb vendég érkezhet az Egyesült Királyságból. Magyarország azonban még így is nagyon olcsó desztinációnak számít - mondta el a Világgazdaságnak az MSZÉSZ elnöke.