A GKI visszavett növekedési előrejelzéséből

Kult, Menj le ZEN-be zenével - Művészet minden generációnak, vásárlás, bab, bébi, gyerek
Vágólapra másolva!
A GKI Gazdaságkutató Zrt. idén 2 százalékos gazdasági növekedést vár a korábban jelzett 2,3 százalék után, a vártnál sokkal rosszabb, uniós módszertan szerinti 0,4 százalékos első negyedéves növekedési adat, valamint a "magyar modell" magánberuházásokat visszafogó hatása és az uniós támogatások visszaesése miatt - mondta Vértes András a GKI elnöke.
Vágólapra másolva!

A brexit tovább növeli a lefelé mutató kockázatokat, 1,7-1,8 százalékra is lassulhat a növekedés, mivel a britek kilépése "gazdasági katasztrófa Nagy-Britanniának és politikai katasztrófa az Európai Uniónak" - mondta Vértes András.

Lassulhat a növekedés, de a fogyasztás a vártnál jobban nőni fog Forrás: Dreamstime

A GKI szerint az infláció enyhén gyorsul, éves átlagban 0,8, decemberben 1,5 százalékos éves áremelkedés várható. A

beruházások visszaesése a korábban gondoltnál jelentősebb,

8 százalék körüli lesz a GKI szerint idén, ugyanakkor a gyors keresletemelkedés hatására a fogyasztás a korábban prognosztizáltnál 1 százalékponttal jobban, 4 százalékkal nőhet.

A gazdaságkutató előrejelzése szerint folytatódik a kormányzat beavatkozása a gazdasági folyamatokba, példaként a cafeteria újrarendezését, az önkormányzati számlavezetés államosítását és a takarékszövetkezetek ügyét említette.

Vértes András azt mondta, a Magyar Nemzeti Bank forintgyengítő gazdaságpolitikát folytat, aminek "közgazdaságilag semmi értelme", amikor 7-8-9 százalékos külső finanszírozási többlete van az országnak.

A GKI szerint a forint óvatos felértékelődése lenne indokolt, ami segítené a bérek fokozatos felzárkóztatását, a képzett munkaerő Magyarországon tartását, bár "nem hozna átláthatatlan módon befektethető százmilliárdokat a jegybanknak".

A GKI elnöke szerint - leegyszerűsítve -

a fogyasztás egyedül fogja húzni a gazdaságot 2016-ban.

Az erőteljes reálbér-növekedést elbírják az egyensúlyi állapotok, ugyanakkor hosszabb távon ki fog fulladni a lendület. Az előrejelzésben 6-7 százalékos reálbér növekedést és 4-5 százalékos fogyasztás-bővülést várnak idén.

Kifejtette,

egyszerre van munkanélküliség és hiány a szakképzett munkaerőből

Magyarországon. A GKI szerint 8-9 százalék körüli a valós munkanélküliség, amelyben a közmunkások egy része is benne van.

Az ágazatok közül a mezőgazdaságban várják a legnagyobb, 10 százalékos növekedést az idén, a tavalyi alacsony bázis és a jó időjárás miatt. Az ipar 3,5, a szolgáltatási szektor 3 százalék körül bővülhet az idén a GKI szerint - ismertette. A GKI prognózisában 2,3 százalékos költségvetési hiányra számít a GDP-arányában 2016-ban. Az év végére az államadósság csak szimbolikusan csökken, 75 százalék körül várható, ugyancsak GDP-arányosan, mert nagyon magas az állam finanszírozási igénye az új uniós pályázatok beindításához szükséges költségvetési megelőlegezés miatt, és azért is, mert a GDP is alacsonyabb lesz a kormány által vártnál.

A GKI szerint javult a banki portfoliók minősége és a bankadó csökkentése nyomán a szektor nyereségessége is. A hitelezés bővülését azonban továbbra is akadályozza a kereslet hiánya, de a vállalati szektorban idén már némi növekedés lehet - közölték.