Varga: Nem kell módosítani a költségvetést a brexit miatt

matolcsy györgy ajándéka varga mihálynak, MNB, hitelprogram, költségvetés
Vágólapra másolva!
Különleges kedvezményeket kínálna a magyar kormány a Nagy-Britanniát elhagyó vállalatoknak.
Vágólapra másolva!

A nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak adott interjúban egyebek között arról beszélt, hogy a kilépés megváltoztatja majd az unió költségvetésének mozgásterét és

hatással lesz - a támogatások haszonévezőjeként - a magyar büdzsére is, tekintve, hogy Nagy-Britannia a harmadik legnagyobb befizető ország volt.

Ez ugyanakkor Varga Mihály szerint nem a holnap kérdése, hiszen a kilépési tárgyalások legalább két évig tartanak majd, és a nemzetgazdasági miniszter azt is elképzelhetőnek tartja, hogy akár ezt a költségvetési ciklust sem érinti majd a kilépés, bár ennek kisebb az esélye.

Nem kell módosítani a költségvetést a brexit miatt Forrás: MTI/Kovács Tamás

Varga Mihály légből kapottnak nevezte azt a feltételezést, hogy Magyarország is kilépne az Európai Unióból. Határozottan cáfolta az ezzel kapcsolatos találgatásokat:

A tárca inkább azzal foglalkozik, miként lehet a Nagy-Britanniát elhagyó társaságok számára vonzó befektetési országgá tenni Magyarországot.

A kormány különleges kedvezményeket is felkínálna az áttelepülni szándékozó vállalatoknak, a részleteken még dolgoznak.

A miniszter szerint mintegy 770-780 brit cég működik ma Magyarországon, amelyek elégedettek a befektetői környezettel, ez pedig jó referencia lehet.