Győrben drágább az albérlet, mint Marseille-ben

albérlet
Vágólapra másolva!
Több szempontból is hasonlóan működik az labdarúgó Európa-bajnokságnak otthont adó Franciaország és Magyarország albérletpiaca. Párizsban és Budapesten is a nettó keresetek 60 százalékát viszi el a bérleti díj.
Vágólapra másolva!

Ha a magyar szurkolóknak kedves francia és magyar városokat vetjük össze, akkor az látszik, hogy Franciaországban a fizetés harmadából kijön egy bérelt lakás, míg a magyar városokban a keresetek több mint felét elviszi az albérlet - írja az ingatlan.com.

576 ezer forint, azaz 1828 euró

- ennyibe kerül jelenleg átlagosan egy 50 négyzetméteres lakás bérleti díja Párizsban, míg Budapesten ugyanez 133 ezer forint. Ez persze jelentős különbség, de ha a nettó fizetésekhez mérjük a bérleti díjat, akkor kiegyenlítettebb lesz a kép.

Párizsban ugyanis az átlagos nettó jövedelemnek közel 60 százalékából jön ki egy 50 négyzetméteres lakás havi bérleti díja, a magyar fővárosban pedig a 64 százalékát viszi el a havi nettónak egy ekkora lakás - derül ki az ingatlan.com összeállításából. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a fizetéshez mért bérleti díjak aránya a két fővárosban hasonló, a vidéki városokban viszont más eredmények születtek.

Az arányokat nézve átlagosan a fizetés 60 százaléka meg el Fanciaországban és Magyarországon is albérletre Forrás: Origo

A magyar meccsek helyszínéül szolgáló városok átlagos bérleti díjait és az ott elérhető nettó kereseteket hasonlította össze az ingatlan.com. Az így kapott arányokat pedig összehasonlította az elmúlt évek magyar bajnokcsapatait felvonultató városok adataival.

Lyonban - átszámítva - 230 ezer forintba kerül egy 50 négyzetméteres lakás egy hónapra,

ami az ottani nettó fizetés 31 százaléka.

28 vs. 52 százalék

Marseille-ben 184 ezer forintnak megfelelő euróért bérelhető lakás, ami a fizetés 28 százalékát viszi el, Bordeaux-ban pedig Lyonhoz hasonlóan 31 százalékot. Ezzel szemben a vizsgált vidéki magyar városokban rosszabb az arány.

Győrben átlagosan a havi nettó fizetés 52 százalékát,

Debrecenben 61, Székesfehérváron pedig több mint 56 százalékát kell egy 50 négyzetméteres bérelt lakásra elkölteni. Ez összegszerűen havi 81 és 89 ezer forint között mozog a három városban.

Az ingatlan.com szakértője azt is hozzátette: a szóban forgó vidéki magyar városok relatív drágasága azzal magyarázható, hogy ezeken a helyeken az átlagosnál nagyobb a kereslet a kiadó lakások iránt. Ennek oka pedig az, hogy felsőoktatási intézményeknek adnak otthont, és ipari, gazdasági szempontból is a fejlettebb városok közé tartoznak.