Az alapító országok az EU jövőjéről tárgyaltak

REYNDERS, Didier; CAMERON, David; ASSELBORN, Jean; GENTILONI, Paolo; KOENDERS, Bert; STEINMEIER, Frank-Walter
Berlin, 2016. június 25. Az Európai Uinó alapító tagországainak külügyminiszterei balról jobbra: Jean Asselborn luxemburgi, Paolo Gentiloni olasz, Frank-Walter Steinmeier német, Didier Reynders belga, Jean-Marc Ayrult francia és Bert Koenders holland külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a nagy-britanniai népszavazás következményeiről tartott megbeszélésük után Berlinben 2016. június 25-én, két nappal a brit EU-tagságról tartott népszavazás után. A referendumot a Brexit-tábor, vagyis a kilépés hívei nyerték meg, David Cameron brit kormányfő pedig bejelentette lemondási szándékát. (MTI/EPA/Kay Nietfeld)
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió elődjének hat alapító tagországa azt szeretné, ha Nagy-Britannia a lehető leghamarabb elkezdené az unióból való kiválás folyamatát - jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a hatok külügyminisztereinek szombati berlini tanácskozásán.
Vágólapra másolva!

"Az a közös álláspontunk, hogy az eljárást mihamarabb el kell kezdeni, hogy ne maradjunk hosszú ideig bizonytalanságban, és hogy koncentrálni tudjunk Európa jövőjére. Tiszteletben tartjuk a népszavazás eredményét, és megértjük, hogy Nagy-Britannia mostantól magára összpontosít, de Nagy-Britannia nem csak magáért felelős. Nekünk pedig meg kell mutatnunk az európaiaknak, hogy Európa fontos, de nem csak fontos, hanem el is tudja végezni a feladatát" - mondta Steinmeier, miközben ott állt mellette francia, olasz, holland, belga és luxemburgi hivatali kollégája.

Ha menni akarnak, ne totojázzanak!

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter hozzátette: reméli, nem egy "macska-egér játék" kezdődik el.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter felszólította Nagy-Britanniát:

gyorsan nevezzen meg egy új miniszterelnököt, hogy a kiválási folyamat elkezdődhessen.

Szerinte egy új kormányfő megnevezéséhez nincs szükség néhány napnál többre, tekintettel az ügy sürgősségére. Sem Nagy-Britanniának, sem az európaiaknak nem érdeke, hogy pénzügyi, gazdasági vagy politikai következményekkel járó bizonytalanság alakuljon ki - szögezte le.

Holland kollégája, Bert Koenders kijelentette, hogy

Európa nem engedhet meg politikai vákuumot.

"Ez nem egy megszokott ügymenet lesz, és tempósan kell haladni" - mondta.

Didier Reynders belga külügyminiszter pedig azt mondta: Európának meg kell válaszolnia a bevándorlással, a biztonsággal és a munkahelyekkel kapcsolatos kérdéseket.

A britek ne húzzák a kilépést! Forrás: MTI/EPA/DPA/Kay Nietfeld

Többsebességes Európa

A külügyminiszterek kiadtak egy közös közleményt, miszerint

- tették hozzá.

Kifejtették: az alapító tagok növelni akarják a gazdasági együttműködést, de

néhány újabb tagállam tart attól, hogy még többet adjon fel szuverenitásából.

"Tudatában vagyunk annak, hogy az EU most tapasztalható működésével való elégedetlenség megnyilvánul társadalmaink egyes részeiben. Nagyon komolyan vesszük ezt, és azon vagyunk, hogy az EU jobban működjön minden állampolgára érdekében" - olvasható a közös közleményben.