Dollárcsekkje van? Rohanjon az OTP-be!

Vágólapra másolva!
Az OTP Bank június 15-ével, tervei szerint átmeneti jelleggel, megszünteti az amerikai dollárban kibocsátott bankcsekkek beváltását. A pénzintézet szerint jobb, ha mindenki utal. 
Vágólapra másolva!

Az OTP egyik partnerbankja "meglehetősen szoros határidővel" felmondta a dollárcsekkek beváltásáról szóló szerződést, ezért ez a szolgáltatás június 15-től egy ideig szünetel majd a banknál - írja a Világgazdaság szerdai számában.

Az OTP azt mondta a lapnak, hogy a dollárcsekkek elszámolására vonatkozó korlátozást hatályos üzletszabályozás alapján vezetik be. A hitelintézet kizárólag akkor válta be a csekkeket, ha teljesülnek bizonyos feltételek.

  1. A csekkek megfelelnek a jogszabályban rögzített és/vagy a bank által ismert alaki és tartalmi követelményeknek.
  2. A csekket - a kedvezményezett megnevezését nem tartalmazó utazási csekk kivételével - az azon megjelölt kedvezményezett, illetve rendelvényes nyújtja be elszámolásra.
  3. A csekk megtérülését az OTP az általános banki gyakorlat alapján biztosítottnak látja.

A beváltás megszüntetéséről szóló döntését az OTP nem tekinti véglegesnek, és törekszik arra, hogy más amerikai partnerbankkal elszámolási megállapodást kössön. Áthidaló megoldásként azt javasolják, hogy

csekk helyett inkább az átutalást válasszák az ügyfelek.

A bank szerint partnerük azért mondta fel a szerződést, mert az Egyesült Államokban bejegyzett pénzügyi szolgáltatók (köztük a Bank of America, a Bank of New York és a Wells Fargo) által külföldi pénzintézetek részére nyújtott csekkelszámolási szolgáltatásokat érintő amerikai jogi előírások olyan terheket rónak e szolgáltatókra, amelyek mellett már nem éri meg nekik ezzel bíbelődni.

A Világgazdaság arról is ír, hogy hasonló okokból a közelmúltban több magyarországi pénzintézet is kénytelen volt korlátozni a dollárcsekkek beváltását. A Raiffeisen Bank például már 2013. szeptember 10. óta nem váltja be az amerikai dollárban kiállított bankcsekket.