Jelentősen emelkedhetnek idén a lakásárak

Otthon, Egyedülálló ingatlanok - egy aprócska hibával, Playboy ház
Vágólapra másolva!
Jelentősen nőhet idén a lakáseladások  és –építések száma, országos szinten akár 10-12 ezer lakás is épülhet. A kereslet növekedésével viszont a bérleti árak is emelkednek, Budapest mellett leginkább Győrben drágulnak az albérletek.
Vágólapra másolva!

155 ezer lakáspiaci adásvételre számít idén az Otthon Centrum a tavalyi 130-135 ezres számhoz képest, ez a lakásárak további drágulását hozhatja. Az áremelkedés már tavaly elindult, 2014 óta

a használt lakások ára először 11,6, az újépítésűeké 6,7 százalékkal emelkedhet,

2016 első negyedévében pedig még tovább nőttek az árak.

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint a 2016. január-április időszakban az adásvételek közel fele a fővárosban történt. Itt átlagosan 10-25 millió forint közötti értéksávban vettek/adtak el lakóingatlanokat, a lakások döntően 30-70 négyzetméter alapterületűek voltak.

Pest még mindig drága

Pest megyében az adásvételek közel 20 százaléka történt az idei év első négy hónap eladásai alapján — az eladások egy jelentős része 10-20 millió forint között alakult —, a fővároson és Pest megyén kívüli területeken pedig a tranzakciók bő harmada. Ez utóbbiak értéke meghatározó számban a 4-20 millió forint értékhatár közé esett.

Az egy évben kiadott építési engedélyek és az elkészült lakások száma Magyarországon 2000 óta Forrás: KSH

Az átlagárak tekintetében az látható, hogy 2015-ben a fővárosban a használt társasházi lakások fajlagos átlagárai

a legtöbb kerületben 1-20 százalékkal emelkedtek egy évvel korábbi adatokhoz képest,

míg az új építésű társasházi lakások esetében 20 százaléknál nagyobb árnövekedést is tapasztalhattunk néhány kerületben. A használt családi házak, valamint panellakások piacára mérsékeltebb 5-15 százalékos árnövekedés volt jellemző.

2016 első negyedévében a fővárosban tovább nőttek a lakásárak. Használt társasházi lakásoknál az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva az árnövekedés mértéke megközelítette a 30 százalékot, egyes belvárosi kerületekben pedig meghaladta azt

. Új társasházi, valamint panellakásoknál 25 százalékos növekedés

tapasztalható, míg a családi házaknál 15 százalék alatt maradt a fajlagos árak átlagos emelkedése.

Van, ahol esnek az árak

A vidéki városokban ennél mérsékeltebb árnövekedés volt 2015-ben a vidéki városok többségében 1-12 százalékkal emelkedtek a használt társasházi lakások fajlagos átlagárai. Az új építésű társasházi lakások esetében ezt meghaladó mértékű áremelkedést is megfigyelhettünk a kedvező fekvésű, nagyobb városokban, így Győrben, Szegeden, Székesfehérváron, Sopronban.

A legdrágább Sopron és Győr,

ahol 250 ezer Ft/m2 körül volt az átlagos lakás négyzetméter ár, míg Salgótarjánban 100 ezer Ft/m2alatti ingatlanárakat regisztrált a KSH. Voltak városok, így pl. Zalaegerszeg vagy Eger, ahol 10-20 százalékkal is csökkent az új társasházi lakások átlagos négyzetméter ára. Vidéken a családi házak és panellakások esetében mérsékelt, 5 százalékos árnövekedés volt jellemző a tavalyi évben.

Eladott lakások száma 2001 óta. Forrás: KSH

Kevesebb bevétel albérletből

A tavalyi jelentős lakásbérleti díj emelkedést követően az Otthon Centrum úgy véli; a legdrágább bérleti díjszinttel rendelkező területeken megállt a növekedés 2016 első negyedévében, ugyanakkor az alacsonyabb bérleti díjszinttel rendelkező fővárosi kerületek és vidéki városok albérlet árai az előző év azonos időszakához képest jelentős,

40-80 százalékos növekedést mutattak.

A bérleti díjak növekedése nem követte a befektetésre alkalmas, jól kiadható belvárosi elhelyezkedésű társasházi lakások áremelkedését, így némi hozamcsökkenés volt tapasztalható a bérleti hozamokban, a tavaly elérhető 7 százalék feletti hozamszinttel szemben idén 3,5-6,5 százalék körüli a számított lakás-befektetési hozam.