Három héten belül megszűnhet a Zsolnay Porcelánmanufaktúra

FOTÓ FOTÓTÉMA kerámia kiállítási tárgy MŰALKOTÁS TÁRGY tárgyfotó tükröződés Zsolnay-kiállítás a budai Várban
Zsolnay-kiállítás a budai Várban
Vágólapra másolva!
Három héten belül felszámolhatják a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-t, írja egy megyei lap. A rendkívül értékes Zsolnay márkanevet egy újonnan alapított cég szerezheti meg.
Vágólapra másolva!

Új Zsolnay-cég alapításáról döntött a pécsi közgyűlés, ezzel a Bama.hu szerint három héten belül elindulhat a mostani Zsolnay Zrt. felszámolása. Jelenleg a Zsolnay porcelángyár a pécsi önkormányzat és Bachar Najari szír befektető közös tulajdona, de a két tulajdonos között régóta viták vannak. Girán János később a városháza lapjának nyilatkozva azt mondta, az új cég, a Ledina Kerámia Kft. megalapításával az volt a cél, hogy sikerrel léphessenek fel

A Zsolnay-gyárat korábban kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a kormány. Bachar Najari ezt ellenséges felvásárlási kísérletnek tartotta az önkormányzat részéről, ezért kizárta a cégből a kisebbségi tulajdonos Pécsi Holding Zrt.-t, az önkormányzat vagyonkezelőjét.

Új cég kaphatja meg a nevet

A Zsolnay Zrt. ellen egyébként már korábban felszámolási eljárást kezdeményeztek, áprilisban a NAV ellenőrei

átfogó nyomozást indítottak a gyárban,

több dolgozót, köztük az igazgatót is kihallgatásra kísérték el, a talált információk alapján költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával indítottak eljárást.

Amennyiben elindul a cég felszámolása, úgy a Zsolnay márkanév is értékesíthető elem lesz –

valószínűleg a cég legértékesebb vagyoneleme.

Várhatóan erre pályázik majd az újonnan alapított cég is. A márkanevet egyébként az ilyenkor szokásos árverést megkerülve is átadhatják a Zsolnay-örökösök a cégnek, akik a Bama.hu szerint az önkormányzat oldalán álltak a céggel kapcsolatos vitában, azaz jó eséllyel átadnák azt a Ledina Kerámiának.