Munkaügyi ellenőrzés elé néznek a vasárnapi foglalkoztatók

tesco budaörs budaörs Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Vágólapra másolva!
Hamarosan megkezdődnek azok a munkaügyi hatósági ellenőrzések, amelyek az újra életbe lépett vasárnapi árusítás körülményeit vizsgálják.
Vágólapra másolva!

Az ellenőrzések főként arra irányulnak majd, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelő-e a munkaszervezés, a vasárnapi pótlékfizetés, a túlórák elszámolása, továbbá a dolgozókat érintő foglalkoztatási gyakorlat - írja a Magyar Idők.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetközi áruházláncok üzleteiben jellemzően lassan töltődnek fel az üres álláshelyek. Emiatt előfordul, hogy az amúgy is munkaerőhiánnyal küzdő vállalatok szakképzetlen diákmunkásokkal és a meglévő dolgozók átcsoportosításával, túlóráztatással oldják meg a működést.

Ellenőrzik, megfelelő-e a munkaszervezés, a vasárnapi pótlékfizetés, illetve a túlórák elszámolása (Képünk illusztráció) Fotó: Bielik István - Origo

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke a lapnak elmondta, hogy az ellenőrzések azért is szükségesek, mert a túlfeszített üzemmód már a nyári szabadságolások tervezését is megnehezíti, a munkavállalók ismét kiszolgáltatott helyzetbe kerültek.

A cikk szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a kezdeményezés támogatásáról biztosította a szakszervezetet, valamint jelezte: a kormány készen áll arra, hogy megfontolja a munkavállalók helyzetének rendezésére adott javaslatokat.

A Magyar Idők úgy tudja, hogy a jövő héten a szakszervezet kezdeményezésére ülnek először közös tárgyalóasztalhoz az ágazati szövetségek, valamint a dolgozók képviselői.