Ferihegynél tüntettek a taxisok

taxis tüntetés május 10
Vágólapra másolva!
Lezárta a rendőrség a ferihegyi gyorsforgalmi utat, körülbelül száz taxis demonstrált az Uber ellen.
Vágólapra másolva!

A demonstráció egyik szervezője az Origónak elmondta, hogy a tüntetést magánszemélyek szervezik, nem a szakszervezet vagy valamelyik taxitársaság. A céljuk, mint mondta, változatlan, szeretnék elérni, hogy a hatóságok lépjenek fel az Uber-sofőrök tevékenysége ellen. A taxisok a Hősök terén gyülekeztek, majd a ferihegyi repülőtér felé indulta, a rendőrség ezért lezárta a reptérre vezető gyorsforgalmi utat.

A Budapest Airport szóvivője az M1-en elmondta,

a repülőjáratok nem indulnak később

azért, mert a taxisdemonstráció lassítja a reptérre vezető forgalmat. Aki el szeretné érni a gépét, annak azt javasolják, induljon el korábban, vagy a gyorsforgalmi út helyett próbálja meg az M0 körgyűrűn megközelíteni a repülőteret.

Nagyobb szigort akarnak

„A törvények értelmében Budapesten nem lehet engedély nélkül fuvarszolgáltatást folytatni, arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a hatóságok ezt a törvényt nem tartják be, és elérni a szigorúbb fellépést” – mondta. A szervező kérdésünkre elmondta, támogatnák akár azt is, hogy a kormány

technikai eszközökkel tegye Budapesten elérhetetlenné az Uber alkalmazását,

ezt a megoldást a kormánnyal folytatott tárgyaláson is felvetették.

Kérdésünkre, hogy mit gondol az Uber nemrég bevezetett új működési szabályairól, amelyek szerint a sofőrjeik munkáját vállalkozói és személyszállítási engedélyhez kötik, valamint számlát kell adniuk a fuvarok után, a szervező azt válaszolta, ilyen keretek között el tudnák fogadni az Uber működését. Hozzátette viszont, hogy szerinte az Uber

Emiatt nem támogatják azt sem, hogy a politikusok leüljenek tárgyalni az Uber vezetésével.

Elindult a menet Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Nem igaz, hogy alábbhagyott a taxisok demonstráló kedve vagy elszántsága, nyilatkozta a 168óra.hu-nak a demonstráció egyik szervezője, Czifery Csaba. Mint mondta, ma is közel annyi autó halad az útvonalon, mint egy hete. Czifery Csaba azt mondta, csak akkor fejezik be a demonstrációkat, ha úgy látják, hogy a hivatalos szervek kellőképpen komolyan veszik a követelésüket, ami

nemcsak ellenőrzéseket, de rendszámlevételeket jelent.

Fél háromkor a taxisok elindultak a repülőtér felé, helyszíni tudósítónk szerint három óra után nem sokkal értek a Népligethez. Útközben csatlakoztak hozzájuk újabb taxisok, most körülbelül száz autó vonulhat.

A belváros már járható

Az MTV tudósítása szerint a konvoj fél négykor ért a ferihegyi gyorsforgalmi útra, a rendőrség lezárta a gyorsforgalmi felüljárót. 15:30-kor a kifelé vezető irányban teljesen lezárták a gyorsforgalmit. A belvárosban emiatt már nem okoznak gondot a forgalmi dugók, korábban a főbb belvárosi utakon hatalmas torlódások alakultak ki, késett a BKK több járata is, köztük az 1-es és a 3-as villamos, a 74-es, a 75-ös, a 79-es, a 80A trolibusz.

A gyorsforgalmi úton közlekedő reptéri buszok továbbra is késhetnek, a ferihegyi repülőtér most a legkönnyebben autóval

az M0 körgyűrűn közelíthető meg.

Fél áron szállít az Uber

A taxisok demonstrációjára reagálva az Uber a Facebookon bejelentette, fél áron szállítják az utasokat a ferihegyi reptérre, ugyanis az ide vezető úton tartanak forgalomlassító tüntetést a taxisok.

"Sajnos ma fennakadásokra lehet számítani a Liszt Ferenc repülőtérre vezető úton. Csodát tenni mi sem tudunk, de ha ma 14 és 19 óra között Uberrel utazol a reptérre vagy a reptérről, akkor ezt FÉL ÁRON teheted!

– olvasható az Uber közleményében.

A Népligetnél jár a taxisfelvonulás Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem ért egyet a módszerrel a Főtaxi

A Főtaxi budapesti fuvarcég hétfőn jelezte: szerintük elégségesek a legutóbbi, Fónagy János által bejelentett javaslatok. Fónagy többek között azt mondta, büntethető lehet, ha annak, aki személyszállító szolgáltatást nyújt, van ugyan engedélye a tevékenységre,

de annak, aki számára a szolgáltatást ellátja, nincs.

Az engedély nélküli fuvarozókat akár azzal is büntethetik, hogy évekre bevonják a forgalmi engedélyüket.

"A budapesti közlekedést bénító demonstrációk az eddigi tapasztalatok szerint csak a lakosságnak okoznak komoly gondokat, ezért valójában nem a taxistársadalom, hanem inkább az Uber érdekeit támogatják.

A Főtaxi ezért továbbra sem kíván részt venni

a közlekedők életét nehezítő tüntetéseken, és erre kéri a taxisokat is" - írták közleményükben.

Szakszervezet: Nem az Uber a fő ellenfél

Hasonló közleményt adott ki a Magyar Taxisok Szakszervezete, mint írták, kezdetben szimpátiával tekintettek a néhány taxis szervezte forgalomlassításra, és ma is egyetértenek a taxisok követelésével, hogy minden személyszállító hasonló feltételek mentén végezhesse a munkáját.

Azonban "a heti rendszerességgel megtartott forgalomlassítást szervező és abban részt vevő kollégákat" arra kérték, változtassanak módszerükön. Hozzátették, számukra

"a fő ellenfél" nem az Uber, hanem a BKK Közút Zrt.,

amely ahelyett, hogy feladata szerint segítené a nyugodt és békés munkavégzésüket, feketelista szerint kezeli a taxisokat, méghozzá olyan feketelista szerint, amelyre bárki fölkerülhet, attól függetlenül, hogy elkövetett-e valami szabálytalanságot, vagy nem.