Magyar ügyvédek a Panama-papírokban

Horizontal
FILE - Aerial view of the Panama City bay taken on March 23, 2015. Close aides of Russian president Vladimir Putin are among those whose assets feature in a vast expose of tax havens published on April 3, 2016 after a year-long investigation into 11.5 million leaked documents. The assets of around 140 political figures -- including 12 current of former heads of states -- are mentioned in the revelations, according to the probe by the International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) and German daily Sueddeutsche Zeitung. AFP PHOTO/ Rodrigo ARANGUA / AFP / RODRIGO ARANGUA
Vágólapra másolva!
Egy ügyvédi iroda és két Budapesten bejegyzett külföldi érdekeltségű cég áll a középpontban a magyar vonatkozású Panama-papírokban, sok magyar céghez kapcsolódva egy rejtélyes kínai cím is felbukkan. 
Vágólapra másolva!

Kereshetővé tette a kiszivárogtatott Panama-papírok kivonatait az Offshoreleaks.icij.org, az új oldalon már országok szerint is lehet keresni: Magyarországra keresve az oldal kiadja a valamilyen módon magyar vonatkozású cégek és a hozzájuk köthető személyek vagy cégek – jogi képviselők, részvényesek, tulajdonosok – listáját. A céghálóban felbukkan egy 30 évre ítélt kirgiz pénzmosó is, aki Budapesten jegyzett be céget, de az egyik Wallis-cég igazgatója is. A legtöbb magyar kötődésű cég mellett ugyanaz az ügyvédi iroda jelenik meg.

Közel száz cégnek közvetítettek

A Panama-papírok 96 offshore cég esetén nevezik meg közvetítőként a Bálint, Kállai és Kende Ügyvédi Irodát, ezzel az iroda messze

a legaktívabb magyar entitás volt a Panama-ügyben.

A cégjogi ügyekkel foglalkozó ügyvédi iroda volt egyébként a Media Development Investment Fund Inc. (MDIF) kézbesítési megbízottja is. Az MDIF 2014-ben a 444.hu-t kiadó Magyar Jeti Zrt.-ben vásárolt tulajdonrészt, korábban pedig a Magyar Narancs kiadójában.

Érdekesség, hogy számos, az ügyvédi iroda által képviselt cég kapcsán szerepel ugyanaz a kínai cím, általában úgy, mint az egyik részvényes címe – a részvényes neve nem szerepel a dokumentumokban. A cím egy Csinan városában található ingatlanra mutat, a Placereference.com szerint utazási iroda és egy állami útépítő vállalat irodája található a címen.

Ügyvédi iroda: nem sértettek törvényt

A Bálint, Kállai és Kende Ügyvédi Iroda e-mailben válaszolt kérdéseinkre, saját kérésükre a választ teljes terjedelmében közöljük.

„Nemzetközi ügyvédi irodák és külföldi pénzügyi tanácsadók felkérésére léptünk kapcsolatba a svájci Mossack ügyvédi irodával.
A 2010-et megelőző két évtizedben a Bálint Kállai és Kende Ügyvédi Iroda jogelődje és több a jogelőddel együttműködő ügyvédi iroda járt el tanácsadóként külföldi cégek alapításához kötődően, de a kiszivárogtatásokról készült honlap ezen ügyvédi irodák közreműködésével a kilencvenes években alakult cégeket is mind – a csak 2010-ben létrejött – Bálint Kállai és Kende Ügyvédi Iroda ügyfelének tünteti fel, ami így nem felel meg a valóságnak.

Az igaz viszont, hogy a Bálint Kállai Ügyvédi Iroda jogelődei és más a jogelődökkel együttműködő ügyvédek a kilencvenes években és a kétezres évek elején valóban eljártak magyar jogi tanácsadóként olyan ügyletekben, ahol az ügyfél külföldi céget is alapított. Ilyen esetekben a jogügylethez kapcsolódó magyar jogi dokumentumok előkészítését végezték a magyar ügyvédi irodák, valamint külföldről, a svájci ügyvédi irodától a külföldi cég hivatalos dokumentumait szerezték be a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően. A külföldi cégeljárásokat külföldi (ebben az esetben svájci) ügyvédek végezték. A magyar ügyvédi irodáknak a külföldi cégek működésében nem volt szerepük, legfeljebb eseti meghatalmazás alapján céges közgyűléseken képviselték a részvényeseket.

A Bálint Kállai ügyvédi Iroda – a kiszivárogtatott dokumentumokból láthatóan – 2010 óta egyetlen külföldi társaság alapításában működött közre, amelyet külföldi állampolgár részvényesek alapítottak Afrikában folytatandó építési munkálatok beruházójaként. Az ügyvédi iroda külföldi társasági és közjegyzői iratok technikai beszerzésében és magyarra fordíttatásában, közjegyzői hitelesíttetésében vett részt."

Arra vonatkozó kérdésünkre, hogyan bizonyosodtak meg róla, hogy partnereik nem vettek részt illegális ügyletekben, azt írták, "a jogszabályok és a szakmai szabályok egyebek mellett az eljáró ügyfél azonosítását és megbízási szerződés megkötését írták és írják elő az ügyvédi irodák számára. Az ügyvédi iroda minden jogi kötelezettségnek maradéktalanul eleget tett. Emellett az iroda tényvázlatot is felvett, amiben tájékoztatta ügyfeleit, hogy pl. adózási szempontból mi a jogszerű tevékenység.

Az, hogy 2010-től gyakorlatilag megszűnt nálunk a külföldi cégek alapítása, éppen annak tudható be, hogy felhívtuk ügyfeleink figyelmét arra, hogy a magyar adórendszer változásai miatt (alacsonyabb adómérték, ellenőrzött külföldi társaság fogalmának bevezetése stb.) a külföldi cégek működtetése nem jár előnnyel.”

A kínai címmel kapcsolatban ők sem tudtak bővebb információval szolgálni, mint írták, „ezt a címet mi nem ismerjük. Nem tudjuk, hogy kinek vagy minek a címe vagy, hogy van-e ilyen cím egyáltalán. Ha ilyen cím van valahol feltüntetve, akkor ez tévedés.”

Harminc év pénzmosásért

Egy másik közismert magyar vállalkozót,

Müllner Zsoltot, a Wallis Asset Management vezérigazgatóját

az Estrellamar Holdings Ltd. részvényeseként nevezik meg a dokumentumok. A Wallis befektetőcsoportot leginkább Bajnai Gordon volt miniszterelnökhöz szokták kötni, aki 2000 és 2005 volt a csoport vezérigazgatója. Bajnai neve nemrég egy másik offshore cég kapcsán is felmerült, a Panama-iratok szerint ő volt a Seychelle-szigeteken bejegyzett Whitestone International megbízottja.

A Bálint, Kállai és Kende Ügyvédi Iroda mellett rendkívül sok offshore cégben volt érintette az Intel Kit Kft. Ez Mihail Nadel kirgiz üzletemberhez, az Asia Universal Bank volt igazgatójához köthető: Nadel 1997 óta a Budapesten bejegyzett Intel Kit Kft. igazgatója volt. A volt bankigazgató jelenleg szökésben van, tavaly távollétében

30 év börtönre ítélte pénzmosás miatt a biskeki bíróság.

Azt nem tudni, ennek köze volt-e ahhoz, hogy többek között a Brit Virgin-szigeteken is volt egy Marcus Merchant nevű offshore cége, vagy ahhoz, hogy budapesti vállalkozása még további 25 offshore cég közvetítője volt.

Szintén sok, huszonegy offshore cég közvetítője volt az Eurodeal International nevű cég, még a ’90-es években közvetítőként dr. Bényi László ügyvéd tűnik fel szinte mindegyik offshore vállalat adatlapján.

Kis halak

A dokumentumokban szerepel még néhány kevésbé ismert magyarországi vállalkozó neve is, általában egy-két offshore céggel kapcsolatban. Barborják Károly volt a Seychelles Falconwood International Kft. tulajdonosa, ugyanő az Energoeco Energiahatékonysági Kft. ügyvezetője is. Felbukkan még egy bizonyos dr. Nagy Ádám, mint a Girandell Group nevű cég tulajdonosa, valamint egy Molnár Géza Károly a Greenocean Corp. részvényeseként, mindketten amerikai címmel. Egy bizonyos Bartus Zsolt

két offshore cég képviselője volt,

Szentendrei címe pedig megegyezik a Protec Ltd. tűzjelzőket gyártó multicég magyarországi közvetlen kereskedelmi képviseletének címével.

A Well Sharp Holding képviselőjeként Antalffy Thomast nevezik meg a dokumentumok, címe alapján a Helpnet Marketing és Tanácsadó Kft. ügyvezetője. Az Antallfy Thomas névre keresve a kereső egyébként az AMWAY mlm-cég egyik munkatársát is kihozza, aki a fellelhető információk szerint a cég motivációs trénere és hálózatépítője volt, bár az nem egyértelmű, hogy ő azonos-e a Well Sharp Holding képviselőjével.

Egy Bahamán bejegyzett cég

közvetítője, valamint tulajdonosa volt Robert John Snow,

a Center Point II Ingatlanhasznosító Kft. ügyvezetője. Az offshore cég, a Central Europe Property Management Company Ltd. területe a neve alapján szintén az ingatlanhasznosítás volt, azaz lehetett kapcsolat Snow magyarországi és panamai cége között, erről azonban nem derülnek ki pontos részletek a Panama-papírokból.