Szembement Orbán akaratával Spéder Zoltán

Csányi Sándor és Spéder Zoltán
Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója (b) és Spéder Zoltán, az FHB Jelzálogbank Nyrt. igazgatóságának elnöke beszélget a Magyar Nemzeti Bankban tartott bankárreggeli után a bank épületéből 2013. november 18-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Negyven százalékkal csökkent az állam részaránya az FHB Jelzálogbankban miután kétszer is tőkét emeltek úgy, hogy a régi tulajdonosok – köztük az állam – nem vásárolhatott az új részvényekből.
Vágólapra másolva!

A következő kormányülésen téma lesz az FHB Jelzálogbank Nyrt. tőkeemelési ügye – közölte az MNO.hu-val Havasi Bertalan, a kormányfő sajtósa. A lap információi szerint ugyanis a bank kétszer is tőkét emelt december óta, ami miatt negyven százalékkal, 7,32 százalékról 4,45 százalékra csökkent az állam tulajdoni hányada. A gyakorlatban ez új részvények kibocsátását jelentette, a papírokat ugyanakkor a jelenlegi tulajdonosok nem jegyezhették le.

Orbán Viktor kormányfő januárban jelezte:

a kabinet továbbra is fenntartja azt az igényét, hogy a magyar állami tulajdon aránya nem csökkenhet a pénzintézetben.

„Amikor tőkeemelés zajlott le az FHB-nál, akkor a magyar kormány hozott egy döntést, miszerint fenn kívánjuk tartani a bankban meglévő állami tulajdonrészünket, amit nem fogadtak el.

ez így barátságtalan, sőt ellenséges lépés. Ez egy hiba, amit ennek a banknak ki kell javítania" – fogalmazott a kormányfő a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

Csányi Sándor és Spéder Zoltán Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A fél évvel ezelőtti állapot szerint az FHB legnagyobb tulajdonosa a Spéder Zoltán Fidesz-közeli nagyvállalkozóhoz köthető A64 Vagyonkezelő Kft. és a VCP Finanz Holding Kft. 23,82, illetve 24,2 százalékkal, továbbá a panamai székhelyű Silvermist Estate 9,6 százalékkal.

Spéder Zoltánról egyébként szerdán írta meg a Direkt36. hogy mások mellett Csányi Sándor, OTP-vezérrel és Gattyán György internetmilliárdossal együtt érintett az offshore ügyekben. A kiszivárgott iratok szerint két cégnél is meghatalmazottként szerepelt.

Az egyik,

a Whitestone International Seychelle-szigeteki társaság, amely éveken át tulajdonosa volt az Indexet is kiadó CEMP-nek.

Spéder a lapnak azt állította, hogy nem ő volt a Whitestone tulajdonosa. Spéder a Novum Asset Managementtől is meghatalmazást kapott. A lapnak Spéder mindkét cégről azt mondta, hogy nem volt tulajdonos, és a meghatalmazás felhasználásával nem történt semmilyen tranzakció.