Sikeres a jegybank és a Corvinus együttműködése

Vágólapra másolva!
Több mint 130, a Budapesti Corvinus Egyetemre járó hallgató kapott ösztöndíjat a Magyar Nemzeti Bank oktatási programjának köszönhetően – többek között erről is beszélt az Origónak Dubéczi Zoltán, a jegybank oktatási igazgatója. 
Vágólapra másolva!

2015 nyarán írt alá megállapodást a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) a közgazdászképzés támogatására – mondta az Origónak Dubéczi Zoltán. A jegybank oktatási igazgatója elmondta, az egyetem részére 200 millió forintot utalt át a jegybank, ami erre a tanévre szól.

A megállapodásban az MNB többek között vállalta, hogy gyakornoki programokat szervez a BCE alap- és mesterképzési szakon tanulmányokat folytató hallgatói számára, amelynek során a hallgatók betekintést nyerhetnek a jegybankban folyó szakmai munkába és a gyakorlatban hasznosíthatják az addig tanult ismereteiket.

Elindult a gazdasági kormányzás

Dubéczi Zoltán elmondta, egy új MNB tanszék jött létre a Corvinuson, ami elindította a gazdasági kormányzás című kurzust.

Ebben a tanévben 50 hallgató vette fel ezt a tantárgyat,

és jók a visszajelzések a hallgatók részéről. A következő félévben új specializáció indul majd a jegybank támogatásával és az MNB Tanszék koordinálásával, ami egy jegybanki elemző specializáció lesz.

Az ennél is távolabbi tervek között szerepel egy önálló jegybanki monetáris mesterszak létrehozása. Ez a német Bundesbank által létrehozott és finanszírozott Bundesbank Hochschule képzéséhez hasonlítana, de ez még legalább 2-3 éves felkészülést igényel – mondta az oktatási igazgató.

Hasonló összeg juthat

Dubéczi Zoltán külön kitért arra is, hogy az évi 200 milliós támogatásból 40 millió forintot fordítanak ösztöndíj-programokra. Ennek keretében több mint 130 hallgató kapott segítséget a tanulmányai elvégzéséhez. Volt, aki a teljes félévét ki tudta fizetni az ösztöndíjból, de volt aki havi 30 ezer forintos segítséget kapott.

Az oktatási igazgató elmondta, idén

júniusban értékelik a program eddigi eredményeit,

és várhatóan a következő évben is hasonló összeget juttat majd a jegybank a Corvinus rendelkezésére. Az MNB oktatási programja egyébként nem intézményeket, meglévő struktúrákat hanem mindig valamilyen újdonságot, fejlesztést, például új specializációt, új tantárgyakat vagy új tananyagok kifejlesztését finanszírozza.