A zöldségek jobban bírták a mínuszokat

borsó HÉTKÖZNAPI közmunka közmunkás mintagazdaság munka közben NÖVÉNY vidékfejlesztés program zöldborsó zöldség
Nyáregyháza, 2015. június 22. Egy közmunkás borsót szed Nyáregyházán 2015. június 22-én. A Pest megyei település munkanélkülijei a Váci egyházmegye vidékfejlesztési programjában vesznek részt, amely tizenkét közmunkással és napi húsz-huszonöt önkéntessel működik a helyi plébánián. A héthektárnyi termőföldön közel ötven jószággal megtermelt élelmiszert ruhaadományokra cserélik és a falu rászorulói között szétosztják. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A gyümölcsösökben még nem végeztek a kárfelméréssel, ugyanakkor a szántóföldi zöldségeket kevésbé károsította az április végi fagy - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke.
Vágólapra másolva!

Ledó Ferenc szerint az április végi kedvezőtlen időjárás miatt a gyümölcsösökben mozaikszerűen tett kárt a fagy. Ez azt jelenti, hogy a fagy kártételének területi eloszlása igen változatos. Van ahol tényleges fagykár érte az ültetvényeket, azaz a termés megsemmisült, de akadnak olyan gyümölcsösök, ahol a hideg miatt a termés kötődésével vannak gondok. Ez utóbbi esetben terméscsökkenéssel - és nem teljes terméskieséssel - kell számolniuk a gazdálkodóknak. De csak később, várhatóan 1-2 hét múlva lehet becslést készíteni a terméskiesésről, amikor megtörténik a gyümölcshullás.

A gazdáknak még 10 napjuk van arra, hogy felmérják a fagykárokat Fotó: Hajdú D. András [origo]

A FruitVeB elnöke azt mondta, vannak olyan térségek az országban, ahol néhány kilométeres távolságban lévő ültetvényeken az egyiken észlelhető volt a fagykár, míg a másikon nem. Sőt, volt olyan ültetvény is, amelynek az egyik fele elfagyott, míg a másik nem - tette hozzá. Ez is nehezíti a felmérést.

Az alma és a meggy megsínylette

A fagykár először a nyírségi területeket érintette április elején.

Ott van ahol 100 százalékos a fagykár.

Ez a kártétel főként az alma- és a meggyültetvényeket érintette. A múlt heti fagy pedig Fejér, Somogy, Veszprém és Zala megye gyümölcsöseinek egy részét érintette, de a Balaton környékén nem okozott komolyabb gondot. Itt is 100 százaléktól néhány százalékos kártételig sok mindent tapasztaltak a szakemberek. Ezen a területen a legnagyobb gond a szamócaültetvényekkel van, mert azokat teljes virágzásban érte a fagy.

A szamóca nagyrésze is elfagyott Forrás: Táfelspicc

Ezért a

szamócásokban 60-80 százalékos a fagykár is előfordult.

Múlt hét péntek reggelre is sok helyen nulla Celsius fok alá süllyedt a hőmérséklet. Ez főleg Győr-Moson-Sopron megye nyugati és Vas megye egy részét érintette. Sopron környékén a szőlőkben, az alma- és meggyültetvényekben keletkezett nagyobb kár. Az eddigi felmérések azt mutatják, hogy országosan 25-30 százalékosra becsülhető a fagy okozta kár.

Van, ahol csak megfáztak

Ledó Ferenc utalt arra, hogy azokon a területeken, ahol a gyümölcsök "csak" megfáztak, és a gyümölcshullásra várnak a szakemberek, ott előnyként kezelhető, hogy a fagykár a gazdag virágzást követően következett be. Ez ugyanis akár kedvező helyzetet is eredményezhet sok helyen, mivel nem lesznek túlterhelve a fák, és így kedvezőbb lehet a terméshozam és a minősége. Ezért nem biztos, hogy a fagy mindenhol olyan kárt okozott, ami meghaladja a kárenyhítésre jogosító 30 százalékos veszteséget.

A borsó a fagykár után újrahajt, csak kevesebb lesz a termés Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A szántóföldi zöldségek esetében a fagy kártétele lényegesen kisebb volt, mint a gyümölcsösökben. A kedvezőtlen időjárás a már kiültetett dinnyében, a kikelő borsóban és a csemegekukoricában tett kárt.

A borsó újra fog hajtani, csak a termés mennyisége lesz lényegesen kevesebb.

A dinnyetermelőknek szerencséjük volt, mert a Békés megyei területeket, ahol a kiültetett növények 80 százaléka van, nem érintette a fagy. A fagy egyedül Tolna megyében tett komolyabb kárt a dinnyeföldeken.

A gazdáknak még 10 napjuk van,

hogy a kárt felmérjék, és ha az a 30 százalékot meghaladja, bejelentkezzenek a Kárenyhítési Alaphoz - mondta a FruitVeB elnöke. Hozzátéve: Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kezdeményezte, hogy hosszabbítsák meg a kárbejelentés idejét május végéig. Ezért a FruitVeB kéri a fagykárt szenvedett gazdákat, hogy figyeljék az erről szóló híradásokat.

A kukorica sem úszta meg

A kukorica is fagykárt szenvedett az elmúlt napokban több térségben. Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elmondta: a

késői fagy okozta sérülésből többségében képesek lesznek regenerálódni a növények,

azokon a területeken lehet nagyobb gond, ahol rossz minőségű vetőmag került a földbe, vagy technológiai hibák fordultak elő vetésnél.

A kukoricaföldekről is érkeztek aggasztó hírek Forrás: Thinkstock

Az elmúlt napokban főként Bács-Kiskun, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyékből érkeztek aggasztó hírek arról, hogy a szőlőültetvényekben és gyümölcsösökben nagy károkat okozott a későn érkezett hideg időjárás. A vetőmag szövetség álláspontja szerint a klímaváltozás miatt a jövőben egyre gyakoribbá válnak majd az elmúlt hetekhez hasonló szélsőséges időjárási körülmények az országban, ezért a gazdálkodóknak jobban oda kell figyelniük mind a vetőmag kiválasztására, mind a vetéssel kapcsolatos igényes szakmai munkára.