Panama-iratok: a leggazdagabb magyarok is előkerültek

BLUE COLOUR CAST BOAT CANOEING CATAMARAN CRUISE EUROPE France high angle view Hyeres Iles de Hyeres kayak leisure MAST Mediterranean Sea overhead view Porquerolles Provence Alpes Cote d'Azur SAILBOAT SEA South East of France SPORT Spring (season) TOURISM
France, Var, Iles de Hyeres, Ile de Porquerolles, Lagoon 470 catamaran cruise of 15 meters, sailboat at anchor in the turquoise waters of the Plage d'Argent, swimming and sea kayaking
Vágólapra másolva!
Újabb magyarok kerültek elő az eddigi legnagyobb offshore-szivárogtatásból - írta meg a Panama-iratokat feldolgozó magyar lap. Csányi Sándor OTP-vezér egy jachtot üzemeltetett egy máltai cégen keresztül. A bankvilág másik nagy alakja, az FHB elnöke, Spéder Zoltán két offshore cégnek is meghatalmazottjaként tűnik fel. Az egyik tulajdonában volt évekig az Indexet is kiadó CEMP nevű médiavállalat. Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás 2009 és 2010 között szállt be egy Brit Virgin-szigeteki offshore cégbe, hogy Európán kívüli fejlesztéseket támogasson. Állítása szerint erről Matolcsy semmit sem tudott.
Vágólapra másolva!

Újabb részletek kerültek elő a Panama-iratokként ismert dokumentumokból, amelyek egy panamai ügyvédi irodától kerültek a Süddeutsche Zeitung nevű német újsághoz, hogy egy nemzetközi újságírócsoport egy éven át kutassa az offshore szálakat. Magyarországon a Direkt36 vett részt a munkában.

Korábban Horváth Zsolt volt fideszes képviselőről derült ki, hogy parlamenti képviselősége alatt érdekeltsége volt egy offshore cégben. Az MSZP-s Boldvai László feleségének pedig egy svájci bankszámlás offshore cége volt.

Szemerey hamar kiszállt

Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére 2009 és 2010 között volt tulajdonosa a Sunjoy Development nevű, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cégnek. Erről Szemerey azt mondta a Direkt36-nak, hogy egy Európán kívüli technológiai fejlesztésbe akart beszállni, ehhez kellett a cég. Később hazai elfoglaltságai miatt kiszállt ebből az érdekeltségből.

Szemerey azt is állította, hogy unokatestvéreinek nem szokott elszámolni üzleti ügyeiről, így Matolcsy György sem tudhatott a cégről.

Csányinak egy hajó miatt kellett offshore cég

Csányi Sándor elmondta, hogy egy vitorlás katamarán fenntartásához kellett az offshore cég. Az OTP-elnök szerint megszokott, hogy az ilyen hajók személyzetének egy része EU-n kívüli országokból érkezik, és a hajó uniós vizeken kívül is mozog,

– írja a Direkt36.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az Index kiadója is offshore-kézben volt

Egy másik bankvezér, Spéder Zoltán is érintett az offshore-ügyekben. A kiszivárgott iratok szerint két cégnél is meghatalmazottként szerepelt. Az egyik, a Whitestone International Seychelle-szigeteki társaság.

Ez a cég éveken át tulajdonosa volt az Indexet is kiadó CEMP-nek.

Spéder a lapnak azt állította, hogy nem ő volt a Whitestone tulajdonosa. Spéder a Novum Asset Managementtől is meghatalmazást kapott. A lapnak Spéder mindkét cégről azt mondta, hogy nem volt tulajdonos, és a meghatalmazás felhasználásával nem történt semmilyen tranzakció.

Gattyán Amerikában akart letelepedni

Gattyán György egy nevadai trustot hozott létre a Panama-iratok tanúsága szerint. A lap szerint azért, hogy bevándorlóként letelepedhessen az Egyesült Államokban. Az iratokból az is kiderült, hogy Gattyánnak 6,5 milliárdot érő háza volt Los Angelesben.