Hatalmas fagykárok a gyümölcsösökben

alma almaszedés Golden alma gyümölcs kesztyű NÖVÉNY
Derecske, 2015. szeptember 9. Egy munkás golden almát szed a Bold-Agro Kft. almáskertjében, Derecske határában 2015. szeptember 9-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Jól jártak azok a gazdák, akik kötöttek fagykár ellen biztosítást, több száz millió forintot fizetnek ki ugyanis a biztosítók az elmúlt napokban keletkezett fagykárokra.  
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben két fagykáros nap volt, ezek közül az egyik a kelet-magyarországi régiót érintette, a másik a nyugati és a középső országrészt - mondták el a Világgazdaságnak az Allianz Biztosító szakértői. A biztosítóhoz eddig közel száz bejelentés érkezett, és több tízmillió forintos kárigényre számítanak.

Egy munkás golden almát szed a Bold-Agro Kft. almáskertjében Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Generalihoz ennél is több kárbejelentés futott be, a kárigények értéke pedig meghaladja a 350 millió forintot. A piacon rajtuk kívül még két szereplő van, a Groupama és az osztrák Hagelversicherung.

Almásokban volt a legtöbb kár

A legtöbb bejelentés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett, de Pest, Hajdú és Baranya megyében is fagyott el termés. A legtöbb kár az almát érte, de a szőlőt és a szántóföldi kultúrákat is károsította a hajnali hideg. Pontos számok még nincsenek, a károk felmérése ugyanis még nem fejeződött be.

Az idei tavaszi fagy ugyan a szokásosnál nagyobb károkat okozott a termésben, de rendkívülinek még nem számít a biztosítók szerint. A nyár pedig még inkább próbára teheti a gazdákat, a viharok és jégesők ugyanis a fagynál is nagyobb kárt okozhatnak a termésben.