A Google nem fog kétségbeesni a magyar Google-adótól

google logo tábla
MOUNTAIN VIEW, CA - SEPTEMBER 02: The new Google logo is displayed on a sign outside of the Google headquarters on September 2, 2015 in Mountain View, California. Google has made the most dramatic change to their logo since 1999 and have replaced their signature serif font with a new typeface called Product Sans. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Szankciókkal sújtaná a kormány azokat a cégeket, amelyek nem fizetik a reklámadót, a tervezetet Google-adóként emlegetik. Magyarországon a Google írországi leányvállalata tesz közzé reklámokat, a magyar adóhatóság legfeljebb nemzetközi jogsegély keretében hajthat be bármit is. Az ír Google jelenleg nem fizeti a reklámadót, pedig kellene, eléggé valószínű, hogy a jövőben majd a reklámadót és a bírságokat sem fogja fizetni.
Vágólapra másolva!

A 2017-es adócsomagban a kormány adott egy pofont a reklámadónak, és elnevezte Google-adónak. A pofon úgy néz ki, hogy az adóhatóság 2017-től milliárdos szankciókkal sújthatja azokat a cégeket, amelyek nem fizetik a reklámadót. A Google (a többi online multival, például a Facebookkal együtt) jelenleg nem fizeti az adót.

Az ír Google szállítja a reklámokat

A Google-nak azért kellene Magyarországon reklámadót fizetnie, mert reklámokat tesz közzé magyar honlapokon. A probléma az, hogy a reklámok közzétevője nem a Google magyar, hanem az ír leányvállalata.

Az ír Google a Magyarországról származó reklámbevételei után Írországban adózik,

és érthető (még ha erkölcsileg megkérdőjelezhető) okokból nem töri magát, hogy fizesse Magyarországon a reklámadót.

Határokon kell átnyúlni

Az ír Google nem magyar cég, vagyis nem tartozik a NAV fennhatósága alá. Éppen ezért,

ahogy a NAV a reklámadót sem tudja behajtani a Google-ön, a reklámadó nem fizetése miatti bírságokat sem lesz képes.

Legalábbis nem egyszerűen: nemzetközi jogsegély keretében az adóhatóság megpróbálhatja behajtani az ír cégen a Magyarországon keletkezett adókötelezettségét (az esetleges bírságokkal együtt).

Magyarországon a Google írországi leányvállalata tesz közzé hirdetéseket Forrás: AFP/Justin Sullivan

A NAV-nál gyűlnek az adatok

A reklámadó hatályos állapota szerint azoknak a cégeknek, amelyek reklámokat tesznek közzé, nyilatkozniuk kell a reklám megrendelője felé, hogy befizetik a reklámadót. A törvény eggyel korábbi verziója szerint, ha a megrendelő nem kapott ilyen nyilatkozatot, akkor neki kellett megfizetni az adót. A hatályos változat szerint ezt elkerülheti, ha lejelenti a NAV-nak, hogy X összegért reklámot rendelt Y cégtől, de nem kapott nyilatkozatot.

Vagyis pillanatnyilag az a helyzet, hogy

a Google (és más cégek) által közzétett reklámok után senki sem fizeti a reklámadót,

viszont a NAV-nál szépen gyűlnek az adatok arról, hogy ezek a cégek mennyi adóval tartoznak. Az adatok alapján már meg lehet próbálni az Írországban vagy máshol bejegyzett cégektől behajtani az adót.

Hogyan reklámoz a Google?

A Google az AdWords-AdSense rendszerén keresztül tesz közzé reklámokat. Ha valaki a Google-ön keresztül akar hirdetni, akkor az AdWords szolgáltatás keretében megbízza, hogy helyezze el a hirdetését bizonyos felületeken, ezért a Google-nak pénzt fizet.

A Google az AdSense keretében honlaptulajdonosoktól felületet bérel, ahol a hirdetéseket közzéteszi. A tulajdonosoknak ezért pénzt fizet. Mivel a Google a használt felületeket kibérelte, ő számít a hirdetések közzétevőjének, nem a honlaptulajdonos, ezért neki kellene reklámadót fizetnie.

Bírság és adómegállapítás

A 2017-es adócsomag szerint a NAV maximum egymilliárd forint bírságot szabhat ki azokra a cégekre, amelyek nem nyilatkoznak a reklámadó befizetéséről, illetve fel sem vetetik magukat a NAV nyilvántartásába mint reklámközzétevők. Ezenkívül

a NAV automatikusan évente hárommilliárd forint befizetendő adót állapít meg

azokra a vállalatokra, amelyek nem adnak be adóbevallást.

25 milliárdos piac a tét

Ez már elég tetemes summa, különösen ahhoz képest, hogy becslések szerint a magyar online reklámpiac értéke csak 50 milliárd forint fölött jár, aminek a fele (25 milliárd) van külföldi cégek kezében. Legalábbis ezt a számot mondta Deutsch Tamás, amikor még ő volt a Google-adó hangja, és erre a számra jutott az Interactive Advertising Bureau (nemzetközi interaktív reklámhivatal, amelynek magyar képviselője a Reklámszövetség tagozataként működik).

Deutsch Tamás azt mondta, amikor még ő vitte a Google-adót, hogy 25 milliárdos piac a tét Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Valószínűleg nem okoz álmatlan éjszakákat

Könnyen előfordulhat, hogy a Google-nál és a többi online multinál osztanak-szoroznak, és arra jutnak, hogy a tetemes szankciók ellenére is megéri nem befizetni a reklámadót. Különösen, hogy

Magyarországnak a reklámadó és a bírság behajtását nemzetközi jogsegélyen keresztül kell kiharcolnia,

ha ezek a cégek nem állnak önként kötélnek.

Mindent összevetve kicsi a valószínűsége annak, hogy a Google-nál és a többi online multinál bárkinek álmatlan éjszakákat okozzon a magyar Google-adó. Persze lehetséges, hogy a reklámközzétételekről a NAV-nál gyűlő adatok és a bevezetendő szankciók fényében az online multik, vagy legalábbis egy részük, önként beadják a derekukat.

Kérdeztük az NGM-et, mi alapján gondolják, hogy a szankciók hatására ezek a cégek változtatnak jelenlegi magatartásukon. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Nem világos, a Google miért ijedne meg a szankcióktól; reklámadót is kellene fizetnie, mégsem teszi Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Frank May

A Google-t mindenhol el akarják kapni

Az online multik nemcsak a magyar, de szinte a világ összes kormányának fejtörést okoznak. Nem a reklámadó, hanem a társasági adó miatt. Ezek a cégek ugyanis jellemzően olyan országokban adózzák le a profitjukat (a más országokból származót is), ahol alacsony a társasági adó kulcsa, vagy ahol sikerül kedvező adómegállapodást kötniük. Az Európai Bizottság éppen olyan szabályozáson dolgozik, ami kötelezné a nagy multikat arra, hogy országonként nyilvánosságra hozzák, mekkora a bevételük, és mennyit adóznak.