Meghívásos pályázaton választják ki Bol-dog utódát

Lecserélik Bol-dogot
Vágólapra másolva!
Új pályázatot írnak ki a 2017-es vizes vb kabalafigurájának megtervezésére, közben a többi arculati elemet is újratervezik. A hétfői sajtóbeszélgetésen az előző pályázatra beérkezett figurákat is bemutatták.
Vágólapra másolva!

Teljesen újratervezik a 2017-es budapesti FINA-világbajnokság arculati kézikönyvét, a kabalafigura megtervezésére pedig meghívásos pályázatot írnak ki, ezen több magánszemély és dizájncég vehet részt. Egy hétfőn tartott sajtóbeszélgetésen a Magyar Úszószövetség és a bajnokságot szervező Budapest 2017 nonprofit cég tagjai elmondták, most készítik a budapesti vizes vb új arculati elemeit:

a legtöbb elem elkészítésére egy magáncéget bíztak meg,

a kabalafigurát pedig pályázaton választják ki.

Mint mondták, erre azért van szükség, mert a korábban bemutatott kabala, Bol-dog, a puli igen erős érzelmeket váltott ki. Emellett a kabala merchandising-szempontból is az egyik legfontosabb, példaként említették a Barcelonai vizes vb-t, ami alatt

a merchandising bevételek 40 százaléka

a Xop nevű kabalafigurát ábrázoló ajándéktárgyak eladásából származott.

Bol-dog egyik változata Forrás: Facebook/Magyar Úszó Szövetség - Magyar úszóválogatott

A sajtóeseményen bemutatott figurák között puli már nem szerepelt (Bol-dog mellett puli volt a 2006-os és 2012-es úszó-Eb kabalafigurája, és a horvát-magyar labdarúgó-Eb-pályázaton is egy puli volt a kabalaterv).

A legtöbb alkotó ehelyett vidrában vagy hódban gondolkodott,

az állat több különböző formában és színben is felbukkant a bemutatott tervek között. Volt emellett több hal, köztük cápa, csuka és egy Hali névre keresztelt halfigura. Más terveket láthatóan a már említett Xop inspirált, leginkább egy vízcseppre hasonlítottak, mellettük volt még többféle vízi madár, valamint egy antropomorf, kacsintó paprika.

Az olimpiai logó tervezőit bízták meg

Kárpáti Gábor, a Budapest 2017 nonprofit vállalat marketingvezetője az Origo kérdésére elmondta, még nem nyilvános, kik vehetnek részt a meghívásos pályázaton. Az érintetteknek még nem postázták a felkérést, de már összeállítottak egy listát szakmai alapon a lehetséges indulókból. Köztük vannak önállóan dolgozó alkotók és elismert kreatív csapatok is. Olyanokat se hagynak ki a számításból,

akik a korábbi, sikertelennek bizonyult nyílt pályázaton is indultak.

Kárpáti Gábor elmondta azt is, lecserélnek más arculati elemeket is. „A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) egy úgynevezett brand book összeállítását várja el a szervezőktől, ebben a kabalafigura mellett szerepelnie kell a logónak, egy szlogennek, a poszter- és plakátterveknek, díszítő elemeknek, valamint éremterveknek. Korábban már készültek ilyen tervek, de még azelőtt, hogy Mexikó visszalépett volna a rendezéstől, és Budapest négy évvel előrébb került a sorban. A 2017-es bajnokságra emiatt új elemeket készíttetünk a világszervezetnek,

– mondta. A kabalán kívüli arculati elemeket a Budapest 2017 a Graphasel Design Studio grafikai céggel együttműködve készíti, ugyanez a stúdió tervezte a budapesti olimpiai pályázat logóját is.

Kérdésünkre Kárpáti Gábor elmondta,

a nagy vihart kavart plakáttervek korábban nem voltak részei az arculati kézikönyvnek,

ilyen terveket anno nem kért a FINA, és azok inkább tekinthetők vázlatnak, koncepciónak, mint végleges terveknek. Mint mondta, jelenleg a FINA-nak benyújtandó brand book elkészítése élvez prioritást, az ezen kívüli elemekkel egyelőre kevésbé foglalkoznak. Így még nem döntötték el, használják-e a vb hivatalos dalaként a Demjén Ferenc és Závodi Gábor által írt vb-himnuszt, hivatalos dalt ugyanis nem kell megjelölni az arculati kézikönyvben.

Az egyik lecserélt plakátterv részlete Forrás: Origo

Eddig nem sikertörténet

A vizes vb eddig ismerté vált kampányelemeit, köztük a Facebookon bemutatott plakátterveket

sok bírálat érte számos grafikai hiba miatt.

Szintén sok negatív kritikát kapott a vb himnuszaként bemutatott dal és az ahhoz készült videoklip is, amiért Orbán Viktor szerepelt benne a legtöbbet. Ráadásul a dalért járó tiszteletdíj körül is vita tört ki. Újabb fejlemény azóta nem került nyilvánosságra az ügyről, viszont Demjén Ferenc a januári FINA-gálán már elénekelte a dalt.

Mivel a legnagyobb vihart mégis Bol-dog kavarta, februárban nyilvános pályázatot írtak ki a figura megtervezésére, erre azonban, mint mondták, nem érkeztek be megfelelő pályaművek, ezért a pályázatot sikertelennek nyilvánították.

Nem Vízipók lesz

A februári pályázaton a legismertebb induló egyébként a népszerű rajzfilmfigura, a Vízipók-csodapók volt. Őt Vujity Tvrtko, a TV2 volt műsorvezetője nyújtotta be, azonban április elején, Kiss László szövetségi kapitány botránya miatt

tiltakozásul visszavonta a pályázást.

Ennek ellenére az eseményen a Vízipókot is bemutatták az eddig elkészült pályaművek között, csakúgy, mint más, az előző, nyílt pályázatra beküldött terveket. Igaz, ezek közül pár némi átalakítással még lehet a hivatalos kabalafigura, hiszen az előző pályázat indulói közül voltak, akik az újra is meghívást kaptak.

A vizes vb aktuális logója, Hetsch Ferenc, a KREA Kortárs Művészeti Iskola alkotása: ez már végleges Forrás: Origo

A logo, a plakátok és a kabalafigura megtervezésén kívül az arculati kézikönyv tervezőinek

a vb szlogenjére is javaslatot kell tenniük,

a szervezők olyan jelmondatot várnak, ami angolul és magyarul is hordoz jelentéstartalmakat. A sajtóbeszélgetésen – ahol az újságírók és a szervezők mellett kreatív szakemberek is részt vettek – a szervezők arra kérték a résztvevőket, hogy ötleteljenek is a szlogenről. Itt felmerült például a „More then water” („Több mint víz”) és a „Moving Forward” („Előrehaladás”) szlogen.