Egérürülék egy pesti cukrászüzemben, lecsapott a Nébih

Vágólapra másolva!
Felfüggesztette egy budapesti cukrászüzem működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy múlt heti ellenőrzés során. Az üzemben jelöletlen alapanyagok, ismeretlen gyártási idejű félkész és késztermékek, valamint súlyos higiéniai problémák voltak. Az eljárás során több mint 330 kg alapanyagot és terméket kellett megsemmisíteni.
Vágólapra másolva!

Kezet se mostak

A Nébih szakemberei a helyszínen súlyos higiéniai problémákat találtak. A termelő- és raktárhelyiségek túlzsúfoltak voltak, és általános takarítatlanság jellemezte őket. Hiányoztak a higiénikus kézmosás és a mosogatás feltételei is.

Az üzemben lejárt, jelöletlen alapanyagokat tároltak, a raktárban a polcok, a csomagolóanyagok egérürülékkel szennyezettek voltak.

A vállalkozás több félkész és készterméknél nem tudta igazolni a gyártás időpontját sem. Az üzem annak ellenére, hogy kiskereskedelmi tevékenységet is folytatott, online pénztárgéppel nem rendelkezett.

Visszahívták a termékeiket

A hatóság elrendelte 90 tétel (334 kg) élelmiszer forgalomból történő kivonását és megsemmisítését. Emellett kötelezte a gyártót, hogy azokat a termékeit, amiknek még nem járt le a fogyaszthatósági ideje, hívja vissza a kereskedelemből.

Már működik a cukrászüzem

A higiéniai hiányosságok kijavításáig felfüggesztették az üzem működését. A vállalkozás az előírásoknak eleget tett, így a megismételt hatósági szemlét követően folytathatta tevékenységét. A bírság megállapítása folyamatban van, az üzem több százezer forintos pénzbüntetésre számíthat, emellett viselnie kell a megsemmisítés költségeit is.