Szeptemberben drágul a cigaretta

Vágólapra másolva!
Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint a kormányzati ciklus legfontosabb adóváltoztatását terjeszti be a kormány. Csökken a baromfi, a tej, az internet és az éttermi szolgáltatások áfája. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az UHT tejet nem érinti az áfacsökkentés, így az nem lesz olcsóbb a boltban. Nő a dohány és a benzin jövedéki adója is. 
Vágólapra másolva!

Az adócsomag részletei:

  • A friss tej, a baromfi, a tojás áfája 5 százalékra csökken.
  • Az áfacsökkenés nem érinti az UHT tejet.
  • Az éttermi szolgáltatások áfája jövőre 18, 2018-ra 5 százalékra csökken.
  • Mérséklődik az internetszolgáltatások áfája is.
  • A munkáltatók által fizethető munkábajárási támogatás kilométerenkénti 9-ről 15 forintra nő.
  • Eltörlik a kkv-k beruházási adókedvezményeinek korlátait.
  • A tételes áfaelszámolás határösszege egymillióról százezerre csökken.
  • Három lépésben emelik a jövedéki adót.
  • 29 százalékra emelik a dohánytermékek jövedéki adóját.
  • A benzin jövedéki adóját az olaj világpiaci árához kötnék, hogy 20 milliárddal több kerüljön a költségvetésbe.

A kormányzati ciklus egyik legnagyobb jelentőségű adóváltozását terjesztik a kormány elé Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint. A módosítási javaslat majdnem 30 törvényt, 260 paragrafust érint.

Hozzányúlnak az áfához

A javaslat szerint több termék és szolgáltatás áfakulcsát csökkentik. A baromfihúsét 5 százalékra mérséklik, ami előreláthatólag 19 milliárd forint kiesést jelent majd a költségvetésnek. Az éttermi szolgáltatások és a helyben készített alkoholmentes italok áfáját 18 százalékra, majd 2018. január elsejétől 5 százalékra csökkentik. Ez a költségvetésből 8,5 milliárdos kiesést eredményez. A friss tej és a tojás áfája is 5 százalékos lesz. Az internetszolgáltatás áfája 18 százalékra csökken, ez 10,5 milliárdos kiesést okoz. Összesen 55 milliárd forinttól esik el az állam.

Három lépcsőben emelik a dohány adóját

Tállai szerint az új jövedékiadó-törvényt vállalkozóbarát szemlélettel készítették, több pontban egyszerűsítették, és a NAV-val is meg lehet csináltatni ezt az adóbevallást.

A dohánytermékekre 2017-től nem adójegyet, hanem zárjegyet tesznek majd. A dohánytermékek jövedéki adóját uniós előírások miatt tovább kell emelni, amit három lépcsőben terveznek megtenni. Az első emelés 2016. szeptember elsejével lép életbe, és 2017. december 31-ig el kell érni a 29 százalékos jövedéki adót.

A benzinkúton is lesz változás

Az üzemanyagok jövedéki adójának mértékét a világpiaci ár változásához kötnék. Két alternatívát terjesztettek a kormány elé, az egyik variáció szerint 40 dolláros, a másik szerint 50 dolláros világpiaci árhoz viszonyítják (jelenleg 45 dollár körüli a hordónkénti ár). Az ebből származó bevételt a javaslat szerint az alsóbbrendű utak felújítására fordítaná az állam.

Emelkedik a családi adókedvezmény

A szja-törvény változtatása miatt növekszik a kétgyermekesek családi adókedvezménye, az ötezer forintos emelés 350 ezer családot érint. Tállai szerint az áfacsökkentés és az szja-növelés következtében a kétgyermekeseknek évente 80-85 ezer forinttal marad több a zsebében, állami szinten 15 milliárdot hagynak a családoknál. A nyugdíjasoknál éves szinten 15-20 ezer forinttal több marad.