A szúnyogok milliárdokat szívnak ki a magyarok zsebéből

Téged is imádnak a szúnyogok? Eláruljuk miért!
Vágólapra másolva!
A 2017-es költségvetés tervezete szerint a katasztrófavédelem 22 milliárd forinttal többe kerül majd az adófizetőknek, mint 2016-ban. A pluszpénz béremelések, kéményseprés és szúnyogirtás miatt kell. A különbség ráadásul nem is ekkora, a 2016-os büdzsé még 2015 tavaszán született, azóta a katasztrófavédelem többször kapott pluszpénzt.
Vágólapra másolva!

A katasztrófavédelem 2017-ben 22,4 milliárd forinttal több pénzt kap majd a költségvetésből a büdzsé tervezete szerint, mint amennyi a 2016-os eredeti előirányzat volt. Mukics Dániel, a szervezet helyettes szóvivője közölte az Origóval, mire megy majd a pluszpénz:

  • 12,5 milliárdot elvisz a béremelés,
  • központi szúnyogirtásra 1,5 milliárddal jut,
  • a katasztrófavédelem működésére 1,8 milliárddal több,
  • a kéményseprő-ipari szolgáltatás átvétele az ország egy részében 6,6 milliárdba fog kerülni.

Korai költségvetés

A katasztrófavédelem csak a 2016-os előirányzathoz képest kap 22 milliárddal több pénzt, a gyakorlatban nem.

A 2016-os költségvetést a kormány már 2015 áprilisában beterjesztette, a parlament pedig már júniusban megszavazta,

azóta a szervezet többször kapott plusztámogatást.

Volt fizetésemelés

A tűzoltók bére 2015. július elsején az új életpályamodell hatására 30 százalékkal nőtt. 2016. január 1-jétől pedig újabb 5 százalékot emelkedett a fizetésük. A katasztrófavédelemnél dolgozó közalkalmazottak bére ezzel párhuzamosan kezdetben 5, majd később újabb 5 százalékkal emelkedett. A 2017-es tervezetben már szerepelnek ezek a bérkiadások.

Lesz kéményseprés

A katasztrófavédelem 2016. július 1-jétől az ország jelentős részében átveszi a lakossági kéményseprő-ipari szolgáltatás ellátását az önkormányzatoktól és a kéményseprőcégektől.

Ennek költsége az eredeti előirányzatban nem volt benne,

de a katasztrófavédelem átcsoportosításokkal év közben kapott még pénzt, összesen bő ötmilliárd forintot.

Július 1-jétől az ország nagy részében a katasztrófavédelemhez tartoznak a lakosság kéményei Forrás: Katasztrófavédelem

Hajdu Márton, a katasztrófavédelem szóvivője korábban azt közölte, az átcsoportosítás elég lesz a kéményseprés feltételeinek kialakítására és a szolgáltatás ellátására júliustól év végéig, újabb átcsoportosításra nem lesz szükség.

Lesz szúnyogirtás

A központi szúnyogirtás nem tartozik a katasztrófavédelem feladatai közé, de évek óta a szervezet végzi, 2015-ben június 23-án kezdődött. A szúnyogirtáshoz szükséges pénzt a katasztrófavédelem eddig év közben, átcsoportosítással kapta meg, a 2017-es költségvetés tervezetében már alapból benne van.

A programba az önkormányzatok jelentkezhetnek, ha szükségesnek látják, és a központi program mellett természetesen önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést. A kiemelt turisztikai helyszínek 2015-ben még kérhették a Magyar Turizmus Zrt. támogatását, de az a Magyar Turisztikai Ügynökség létrehozásával párhuzamosan 2016-ban megszűnik, illetve átalakul.