Megszűnik az 500 eurós

500 Euros A Graduation Actions Adult Age Alone Background Banknote Bearing Black Hair Bundle Business Business Man Caucasian Appearance Clothes Concept Currency Ethnic Origin Euro From 35 To 45 Years Full Fizetés
Business man standing up agains 500 Euros notes.
Vágólapra másolva!
Eldőlhet az 500 eurós bankjegy sorsa. Az Európai Központi Bank igazgatótanácsa május 4-én csaknem biztosan úgy dönt, hogy a pénzmosás megnehezítése céljából kivonja a forgalomból a legnagyobb címletű euróbankjegyet.
Vágólapra másolva!

Mario Draghi, az EKB elnöke többször kijelentette, hogy az 500 euróst bűnös célokra használják, és a bankjegy illegális tevékenység eszköze. Az euróövezeti pénzügyminiszterek februárban világossá tették, hogy megfelelő intézkedéseket várnak a bankjegy ügyében.

Nem az a kérdés, hogy hogyan

Abban a hírek szerint egyetértés van, hogy az 500 euróst az EKB időkorlát nélkül beváltja. Döntésre vár, hogy meddig bocsássák még ki ezt a címletet, és meddig legyen törvényes fizetőeszköz, amelyet mindenütt kötelesek elfogadni.

Jelenleg 600 millió darab 500 eurós bankjegy van forgalomban, amelyeket kivonásuk esetén fokozatosan kisebb címletekkel kell pótolni. Egy bankjegy előállítása 8-9 centbe kerül, így az 500 eurós pótlása legjobb esetben is

összesen 500 millió eurójába kerülne az euróövezet központi bankjainak.

Az alvilág kedvence az 500 eurós Forrás: Dreamtime

Sokan kételkednek abban, hogy az 500 eurós eltűnése számottevően megnehezítené a bűnözők tevékenységét. A Linzi Egyetem árnyékgazdaság-szakértője szerint a pénzmosás többnyire fantomcégeken keresztül folyik.

A bűnözőknek fontos a készpénz

Egész más véleményen van az Europol, az EU bűnüldöző hatósága. Néhány hónapja kiadott elemzésében hangsúlyozta, hogy a pénzmosás egyik leggyakoribb eszköze a szervezett bűnözés csaknem minden területén továbbra is a készpénz. Arra is felhívja a figyelmet, hogy az 500 eurósok száma aránytalanul nagy, a forgalomban lévő készpénzállomány egyharmada, 300 milliárd euró jut erre a címletre. Ugyanakkor az 500 eurós bankjegy nem szokványos fizetőeszköz, a legtöbb polgár még nem is találkozott vele.