A NAV arra buzdít, ne hagyja a pénzét az államnak

Nemzeti Adó- és Vámhivatal, dohány NAV bevetési osztály, dohányipar, sajtótájékoztatót tartanak
A hazai dohányipar szereplői és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtótájékoztatót tartanak. Téma: a hazai feketekereskedelem állapota
Vágólapra másolva!
Bevallási formától függetlenül május 20-ig rendelkezhetnek az adózók az 1+1 százalékok felajánlásáról. A NAV mindenkit arra buzdít, tegye ezt meg: az a pénz, amiről az emberek nem rendelkeznek, a költségvetésben marad, a támogatásként felajánlott 1 százalékok leggyakrabban rászorulók támogatására mennek.
Vágólapra másolva!

A tapasztalatok szerint minden második ember ajánlja fel adójának egy százalékát abból a mintegy négy és fél millióból, aki Magyarországon személyi jövedelemadót fizet. Az szja 1+1 százalékáról idén is, csakúgy, mint az elmúlt években, május 20-áig lehet rendelkezni, szja-bevallási formától függetlenül, emlékeztet közleményében a NAV.

Azok az adóforintok, amelyekről nem rendelkeznek az adózók, a költségvetésben maradnak.

Az a pénz azonban, amit az állampolgárok támogatásként felajánlanak, leggyakrabban a rászorulók támogatását, a gyermekek fejlődését, gyógyítását és állatmenhelyek működését szolgálja, írja az adóhivatal.

Mindenkinek május 20. a határidő

Aki személyijövedelemadó-bevallást nyújt be, egyúttal rendelkezhet arról, hogy adójának 1 százalékával támogat egy civil szervezetet, illetve a másik 1 százalékával egy egyházat vagy a Nemzeti Tehetség Programot.

Akik már benyújtották bevallásukat, vagy a NAV-ot bízták meg a bevallás elkészítésével, de még egyetlen szervezetet sem jelöltek meg kedvezményezettként, vagy nem a munkáltatójukon keresztül juttatják el 1 százalékos nyilatkozataikat a NAV-hoz, még nem maradtak le semmiről.

Az 1+1 százalékról rendelkezni ugyanis a bevallástól függetlenül egészen május 20-ig lehet.

A felajánlás legegyszerűbb és leggyorsabb módja, Ügyfélkapun át elektronikusan eljuttatni a rendelkező nyilatkozatot a NAV-hoz.

Az a pénz, amiről nem rendelkeznek az adózók, a költségvetésben marad Fotó: Bielik István - Origo

A listán szereplő szervezetek

A NAV honlapján valamennyi kedvezményezett, így az egyik 1 százalékkal támogatható civil szervezet, illetve a második 1 százalékra jogosult egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat is megtalálható.

Felajánlásokat kizárólag a listákon szereplő kedvezményezettek kaphatnak,

vagyis azok a civil szervezetek, amelyek szeptemberig regisztráltak a NAV-nál, és megfelelnek a támogatás feltételeinek, valamint a technikai számmal rendelkező bevett egyházak és kiemelt költségvetési előirányzat.

A felajánlók dönthetnek a rendelkező nyilatkozaton arról is, hogy ha a civil kedvezményezett kéri, a NAV közölheti-e nevüket, címüket és elektronikus levelezési címüket. A kedvezményezett ezeket az adatokat (5 évig) kizárólag közhasznú tevékenységéhez kapcsolatfelvételre, tájékoztatásra használhatja.