Sok friss házas mehet az adóhatósághoz

2016-ban újra trendi elköteleződni: Íme Magyarország szerelemtérképe! esküvő házasság intim gyűrű
Vágólapra másolva!
Március végéig mintegy 890 ezer adózó maga nyújtotta be személyijövedelemadó-bevallását, több mint 300 ezer adózó kérte a NAV közreműködését a bevallás elkészítésében, és mintegy 220 ezren töltötték ki a bevallási nyilatkozatot, ami 2016 újdonságaként adóhatósági adómegállapítást jelent. A hibásan érkezett bevallások nagy részét már javította a hivatal, bizonyos hibákhoz azonban az ügyfelek közreműködése szükséges. 
Vágólapra másolva!

A NAV az első három hónapban érkezett bevallásokban előforduló, többségében egyszerű tévesztéseket hivatalból, az egyéb hibákat az ügyfelek közreműködésével már javarészt javította.

Az szja-bevallások jellemző hibái:

  • a papíron benyújtott bevallás főlapjáról hiányzik az aláírás
  • a visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás esetén nem szerepel sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím
  • nincs adószám a bevalláson (adószámos magánszemélyek esetén is kötelező kitölteni);
  • a családi kedvezménnyel vagy az első házasok kedvezményével kapcsolatos adatok hiányosak
  • a kifizető által levont adóelőleg nem jó sorban szerepel, vagy hiányzik a bevallásból.
Aki tavaly házasodott, annak adókedvezmény jár Forrás: Thinkstock

A www.nav.gov.hu/szja/szja új aloldalán – amit eddig mintegy 100 ezren kerestek fel – elérhető általános nyomtatványkitöltő program segít a hibák elkerülésében, illetve javításában. Sőt bizonyos adatokat - az alapadatok megadása után - önállóan kiszámol. Az elektronikusan kitöltött nyomtatvány az ügyfélkapun át pillanatok alatt továbbítható a NAV-hoz. A kitöltőprogram az „Szja-bevallások letöltése egyszerűen” menüpont alatt néhány kattintással letölthető és telepíthető.

Adónaptár:

Április 30.: eddig közli az adóhatóság az egyszerűsített bevallás tartalmát 1553E nyomtatványon, illetve a munkáltatónak ez az utolsó határidő, amikor megállapíthatja az adót és az adóalapot, mivel április 30-a munkaszüneti napra esik, valójában május 2-a a tényleges határidő.

Május 20.: a 1553 sz. adónyilatkozat benyújtásának határideje és az adóhatóság közreműködése nélküli szja-bevallás benyújtásának határideje, eddig kell a személyi jövedelemadót is megfizetni, a munkáltatói elszámolásokat is legkésőbb eddig kell elküldeni a NAV-nak, valamit ez az utolsó határidő, amikor rendelkezhetünk az adó 1 + 1 százalékáról is.

Június 20.: adófizetési határidő javított egyszerűsített adóbevallás esetén.

Akinek még nincs ügyfélkapuja, a NAV ügyfélszolgálatain soron kívül regisztrálhat. Ehhez a személyes okmányokon túl egy működő e-mail címre és egy jelszóra van szükség. A sorban állást elkerülhetik azok, akik a központi ügyfélszolgálatokon ügyfélkapu ügyintézésre időpontot foglalnak.