Ha csak egy kommunistát megüt a guta, már megérte

Hóman-szobor, gyertyagyújtás
Gyertyagyújtással tiltakoztak a szoborállítás ellen
Vágólapra másolva!
Vácra kerül az Obama által is helytelenített Hóman Bálint szobor? Vagy magánterületre? Kik, miért és hogyan forgatták ki a Hóman-fan szavait?
Vágólapra másolva!

„Ha egy kommunistát is megüt a guta, akkor megérte szóba hozni” - mondta az Origónak Moys Csaba, a váci Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság kültagja a Hóman Bálint szobor esetleges Vácra szállításáról. Miután a heves hazai és nemzetközi tiltakozások hatására Székesfehérváron nem sikerült felállítani a szobrot, az alkotást Vácra szállítják - értesült az Index.

Kiforgatott szavak

Moys szerint viszont kiforgatták a szavait, és azt is sejti, ki volt az.

Mindössze annyi történt, hogy Moys felhívta a Hóman Kulturális Alapítványt. Ők pedig elmesélték, több település is megkereste őket a szobor miatt, amikor kiderült, hogy Székesfehérváron nem állíthatják fel. Moys erre felvetette a bizottságban, hogy a szobrot akár Vácra is hozhatnák. Mindezt akkor dobta be, amikor a bizottság arról vitázott, át kell-e nevezni a Hóman Bálint utcát Vácon. Elmondása szerint ezzel rendesen felpaprikázta a helyi ellenzékieket.

Sokan tiltakoztak a Hóman-szobor ellen Székesfehérváron Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

De arról szó sem volt, hogy mindenképpen Vácra hoznák a szobrot. „Erről majd a város dönt, és én tiszteletben tartom a döntésüket” - mondta Moys, akinek azért lenne B terve arra az esetre is, ha Vác nemet mondana Hómanra.

A pontos helyet nem árulta el. "Persze még az sem biztos, hogy mi kapjuk meg a szobrot.

Moys Csaba maximális kiáll Hóman Bálint mellett, akit tisztességes magyar embernek tart. Egy rendes világban szerinte a szobrot Székesfehérváron állítanák fel.

Nem állíthatták fel

A Hóman Kulturális Alapítvány 16 millió forintot kapott az Igazságügyi Minisztériumtól arra, hogy szobrot állítson a történésznek Székesfehérváron, és az önkormányzat is beszállt a projektbe 2 millióval. Sokan tiltakoztak a helybeliektől egészen Barack Obamáig, hogy az antiszemita hírében álló történész szobrot kapjon. Tüntetés is volt a helyszínen, így végül az önkormányzat kihátrált a projektből, visszakérte a pénzét, az alapítvány pedig elállt a tervtől.