Adókedvezményt kaphatnak az olimpiát támogató cégek

Nagy László, kézilabda, Veszprém
HUNGARY, Veszprém : Laszlo Nagy of MKB Veszprem celebrates scoring during the EHF Champions League final four match MKB Veszprem vs Paris Saint-Germain in Veszprem, Hungary, on April 26, 2014. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Új, az olimpiai pályázat támogatásához kötődő adókedvezményt vezetne be a kormány. Az olimpia szervezéséért felelős cégnek fizetett támogatással csökkenne a befizető adóalapja Varga Mihály javaslata szerint.
Vágólapra másolva!

Nem csak pénzzel, hanem szolgáltatással vagy eszközökkel is segíthetik a Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Olimpiai Bizottság közös tulajdonában lévő céget a magyarországon működő vállalatok - ezt is tartalmazza az a törvényjavaslat, ami ma került fel az Országgyűlés honlapjára.

Azok a cégek, ahol úgy döntenek, hogy pénzt, szolgáltatást vagy eszközt adnak az olimpiai pályázatért felelős társaságnak,

adókedvezményt kapnak.

A javaslat szerint az adózónak a társasági adóalapját a támogatásra tekintettel úgy kell megállapítania, hogy a támogatás adózás előtti eredmény terhére elszámolt összegének 75 százaléka nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek, ráfordításnak minősül. A támogató cégnek ezzel az összeggel meg kell növelnie az adózás előtti eredményét.

A vállalkozások tehát ugyanolyan kedvezményt kapnak, mintha előadó-művészeti szervezeteket (például komolyzenei együtteseket), vagy filmalkotásokat, esetleg látvány-csapatsportokat (például kézilabda-csapatokat) támogatnának.

Olyan feltételekkel támogathatják az olimpiát rendező céget a magyar vállalatok, mintha egy kézilabda-csapatot segítenének Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

A javaslatban az is szerepel, hogy a támogatás adózás előtti eredmény terhére elszámolt összegének 25 százaléka elismert költség, így nem növeli az adóalapot.

A javaslat benyújtója Varga Mihály gazdasági miniszter.

A törvénytervezetből kiderül, hogy az olimpiai pályázat lebonyolításáért felelős nonprofit cég legfeljebb 19 milliárd forinthoz juthat idén és jövőre az adókedvezményben részesülő cégektől érkező adományokból.

Alig több mint két hete több mint 3 ezer szavazat érkezett az Origo olimpiarendezést firtató kérdésére: arra voltunk kíváncsiak a népszavazási kezdeményezés kapcsán, hogy olvasóink szerint Budapest rendezzen-e olimpiát 2024-ben.

Nem reprezentatív felmérésünkből kiderült, hogy

a válaszadók döntő többsége, 84 százaléka nem akar olimpiát.

A szavazó olvasók 15 százaléka igent mondott a 2024-es olimpiára, míg 1 százalékuk el sem menne szavazni, ha valóban kiírnák a népszavazást.

Népszavazás nem lesz a budapesti olimpiáról Forrás: MTI/Kovács Tamás

Január végén a legfelsőbb bíróságként eljáró Kúria megtiltotta, hogy Budapesten népszavazást lehessen rendezni az olimpiáról. A bíróság az olimpiával kapcsolatos népszavazási kérdések hitelesítését tagadta meg, változtatva ezzel a Fővárosi Választási Bizottság határozatain.

Az Fővárosi Választási Bizottság még tavaly december 14-én hitelesítette a budapesti népszavazási kérdést. Ez így hangzott: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?”

A Kúria szerint a kérdés azt sugallja, hogy a választópolgárok a pályázat beadásáról nyilváníthatnak véleményt, holott azt a referendum idejére már benyújtják majd.