Jó nagy számot közölt a KSH

kereskedelem hajó kikötő konténer
Containers are loaded onto a ship at the container terminal Eurogate at the port of Hamburg, northern Germany on August 25, 2014. The terminal is one of northern Europe’s main transport hubs. AFP PHOTO / DPA / CHRISTIAN CHARISIUS +++ GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
A külkereskedelmi forgalom aktívuma tavaly 8,098 milliárd euróra nőtt, és 1,824 milliárddal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

A kivitel euróban számolt értéke 7,4 százalékkal nőtt és 90,721 milliárd eurót tett ki, az import 5,6 százalékos emelkedéssel 82,624 milliárd euró volt a múlt év egészében.

Egyedül decemberben 398 millió euróval nőtt az exporttöbblet az egy évvel korábbihoz képest, és 643 millió eurót tett ki, annak köszönhetően, hogy az export 7,3, az import pedig csak 1,0 százalékkal volt nagyobb a 2014 december havinál.

A várakozásokat messze meghaladó, 643 millió euró többletet mutatott a külkereskedelmi egyenleg Forrás: AFP/Christian Charisius

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a várakozásokat messze meghaladó, 643 millió euró többletet mutatott a külkereskedelmi egyenleg tavaly decemberben, így tavaly

történelmi csúcsra,

közel 8,1 milliárd euróra emelkedett a külkereskedelmi mérleg.

Az importnövekedés elmaradt

Míg az export növekedése a várakozásunkhoz közeli mértékű, 7,3 százalék volt, az import 1 százalékos növekedése jóval elmaradt a várakozásunktól, ami döntő részben a szakadó olajáraknak és az ezt némi késleltetéssel követő gázáraknak köszönhető - közölte Suppan Gergely.

A tavalyi évben összességében 1,82 milliárd euróval nőtt a külkereskedelem többlete, ebből a negyedik negyedévben közel 700 millió euróval, így a tavalyi utolsó negyedévben a nettó export szignifikánsan hozzájárulhatott a GDP növekedéséhez, ami alátámasztja a várakozásunkat, hogy a héten megjelenő GDP növekedés újra érdemi gyorsulást mutathat.

Csökkenhet a külső sérülékenység

A külkereskedelem rekordmértékű többlete a nemzetgazdaság külső finanszírozási képességének masszív többletét is támogatja, így a nettó külső adósság a következő években eltűnhet, de

nem kizárt, hogy az évtized végére az ország nettó külső hitelezővé válik.

Ennek hatására az elemző szerint a külső sérülékenység szignifikánsan csökkenni fog, ami a pénzügyi stabilitás megszilárdulásához, végső soron pedig a hitelminősítések további javulásához vezethet. Noha az idei évben a kivitelre kockázatot jelenthet a kínai és más feltörekvő gazdaságok lassulása, ezt azonban ellensúlyozhatja a számunkra lényegesebb európai gazdaságok némi élénkülése.

A Volkswagen-botrány még kockázatot jelenthet, de az európai autóeladások növekedése folytatódhat Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Frank May

A Volkswagen károsanyag-kibocsátási botránya szintén kockázatot jelenthet, de az európai autóeladások növekedése folytatódhat, így ebből más autógyárak profitálhatnak, amelyeknek a hazai beszállítók szintén beszállítói.

Idén az

olajárak további zuhanása miatt a külkereskedelmi többlet 8,7 milliárd euró közelébe emelkedhet,

azonban amennyiben az olajárak tartósan a jelenlegi szinten maradnak, a többlet jóval meghaladhatja a 9 milliárd eurót is - mondta Suppan Gergely.

A beruházások EU-s források visszaesése miatti csökkenését ellensúlyozhatja az élénkülő fogyasztás, így a belső kereslet növekedése stabil maradhat. A kivitelt támogathatja a kissé élénkebb európai növekedés és egyes ágazatokban a kapacitások további felfutása, azonban a tavalyi növekedéshez képest az ipari termelés kilátásaival összhangban lassulásra lehet számítani.