Kiderülhet, hogyan bukott az állam százmilliókat a brókerbotrányban

hungária értékpapír brókerház sikkasztás biztonság trade cegléd hungária értékpapír brókerház sikkasztás biztonság trade cegléd
hungária értékpapír
Vágólapra másolva!
A brókerbotrányban „odaveszett" mintegy félmilliárdos állami megtakarítás ugyan már nem térül meg, ám egy friss bírósági ítélet segíthet abban, hogy kiderüljön: ki a felelős az agrártárca háttérintézményénél hozott rossz döntésért.
Vágólapra másolva!

Tizenöt napon belül ki kell adni a TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek azokat az iratokat illetve szerződéseket, melyekkel az állami tulajdonú, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) alá tartozó cég a brókerbotrányban érintett Hungária Értékpapír Zrt.-re bízta a pénzét - tudta meg az Origo.

A TIG-nél veszett oda a 410 millió

Az Origo birtokába került a Fővárosi Törvényszék február 5-i, első fokú ítélete, amely arra kötelezi az alperes TIG-et, hogy adja ki a hozzá korábban többször is sikertelenül adatigényléssel forduló felperesnek, az MSZP-s Harangozó Tamásnak a TIG és a Hungária közötti pénzeszközkezelésre, befektetésre vonatkozó szerződések másolatát.

Az elsőfokú ítélet az adatok kiadására kötelezi a TIG-et Forrás: Origo

A TIG az az állami tulajdonú cég, amelyen keresztül az állam is bukott a brókerbotrányon. Mint arról az Origo beszámolt, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly áprilisban ismerte el, hogy az FM a Hungária Értékpapír Zrt.-nél 410 millió forintot helyezett el, ami „odaveszett".

Lázár János elismerte, odaveszett a 410 millió Fotó: Polyák Attila - Origo

Lázár akkor azt is felidézte, hogy a külügyi tárca pedig a Quaestornál helyezett el 3,8 milliárd forintot, az a pénz azonban megkerült. Erről viszont az Origo megírta, hogy kár azért mégis érte az államot: a tőke ugyan megkerült, de a kieső kamatbevételt nem kapták meg, ezért a külügy irányítása alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. tavaly márciusban feljelentést tett.

Nem vitatják, de nem adják

A Fővárosi Törvényszék ítéletéből kiderül, hogy a TIG és a Hungária közötti szerződéseket Harangozó kétszer is hiába kérte az állami cégtől. A szerződések kiadását először azzal az indoklással tagadták meg, hogy Harangozó kérelme

Másodszorra aztán az állami tulajdonú cégnél azzal utasították el az ellenzéki politikust, hogy közben

A TIG ebből levezetve arra jutott, hogy nem tudják teljesíteni az adatkérést, mert „a büntetőeljárás hatálya alatt az irat nem adható ki."

A bíróság azonban megállapította, hogy Harangozó keresete alapos,

mert az alperes TIG az eljárás során nem vitatta sem azt, hogy az érintett adatok a rendelkezésére állnak, sem azt, hogy azoknak ő a kezelője, sem pedig azt, hogy a kért adatok közérdekűnek minősülnek. Ezért a bíróság kötelezte a TIG-et a „a közérdekű adatnak minősülő szerződésmásolatok kiadására."

Jogi és politikai felelősség

Kerestük az agrártárcát, hogy megtudjuk, fellebbeznek-e az első fokú ítélet ellen, vagy kiadják a kért adatokat. A minisztériumnál megkeresésünkre közölték, hogy az adatigénylési per a végelszámolás alatt álló TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft-vel szemben folyt, így a cég képviseletére jogosult végelszámoló jogosult dönteni abban a kérdésben, hogy eleget tesz-e a bíróság döntésének vagy fellebbez az ellen.

A minisztérium sajtóosztály felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy a Földművelésügyi Minisztérium a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel (MNV Zrt.) kötött megbízási szerződés alapján gyakorolta a tulajdonosi jogokat a TIG Kft. felett. E megbízási szerződést azonban az FM felmondta, 2015. december 18-ai hatállyal megszűnt. E naptól a tulajdonosi jogokat ismételten az MNV Zrt. gyakorolja, így a perrel kapcsolatos intézkedések megtételére az MNV Zrt. jogosult.

A felperes Harangozó Tamás nem túl optimista. Az Origónak azt mondta,

eddig is időhúzásra játszott az állami cég, ezért nem lenne meglepve, ha megtámadnák az ítéletet.

Harangozó szerint azonban csak idő kérdése, hogy nyilvánosságra kerüljenek a részletek, és kiderüljön, „hogyan sikerült elbukni ezt a pénzt."

Az MSZP frakcióvezető-helyettese, Harangozó Tamás szerint az állami cég az időt húzza Forrás: MTI/Földi Imre

Azt is mondta, elvárja, hogy Fazekas Sándor földművelési miniszter vállalja a politikai felelősséget. Ha pedig a kiperelt szerződések alapján megállapítható a hanyag vagy a hűtlen kezelés, akkor a jogit is - tette hozzá.

Nem hibáztak, nem tudták

Mint arról az Origo beszámolt, a 410 milliós befektetés elvesztése miatt tavaly tavasszal az agrártárca soron kívüli vizsgálatot rendelt el „a felelősök felkutatására és a felelősség mértékének megállapítására". A tárca arra jutott, hogy a minisztériumban nem tehető felelőssé senki, hiszen a számlát a tárca szerint a jóváhagyásuk és tudtuk nélkül tartotta a Hungáriánál a TIG.

A Hungária Értékpapír Zrt.-nél állítólag a tárca tudta nélkül nyitott számlát a TIG Fotó: Bielik István - Origo

Miközben - írták - a tárcánál általános tiltás volt arra, hogy bármely, a minisztériumhoz tartozó cég és háttérintézmény a Magyar Államkincstáron kívül más értékpapírkezelőnél tartsa a pénzét, és a minisztérium csak "a miniszterelnöki feladatszabást követően értesült arról, hogy a TIG Nonprofit Kft. a tiltás ellenére nem szüntette meg azt az értékpapírszámláját a Hungária Értékpapír Zrt-nél."

Fél évvel később mindenesetre az FM kezdeményezte a brókerbotrányon százmilliókat bukó cége felszámolását.

Az Origo is megírta, hogy a végelszámoló közlése szerint a minisztérium kezdeményezésére indult el a végelszámolás, amelynek végén a cég jogutód nélkül fog megszűnni. A TIG felszámolása még nem zárult le.