Felújítás kezdődik a paksi erőműben

atomerőmű, Paks
Paks, 2014. augusztus 14. Sugárveszélyre figyelmeztető szalag a paksi atomerőmű 2-es építményében 2014. augusztus 14-én, amelyben a hármas és négyes reaktor van. Az atomerőmű vezetői a mai napon bejelentették, hogy Oroszországba szállították a paksi atomerőmű 2003-as üzemzavara során megsérült üzemanyag-kazettákat. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Elkezdi a paksi erőmű turbináinak felújítását az az ukrán cég, amelyik 35 éve gyártotta őket. 2016-ban várhatóan a 3-as blokk is megkapja a 20 éves üzemidő-hosszabbítást. 2016-ban már hosszabb üzemeltetési ciklusban működnek a paksi blokkok, kevesebb lesz a leállás és a főjavítás. 2015-ben az erőmű több áramot termelt, mint létezése során bármikor.
Vágólapra másolva!

2016-ban elkezdődik a paksi atomerőmű turbináinak átalakítása, korszerűsítése. Az átalakítás után az erőmű teljesítménye várhatóan 30 megawattal lesz nagyobb (névleges teljesítménye jelenleg 2000 megawatt).

A korszerűsítés várhatóan 4-5 évig tart majd, és 600 millió forintba fog kerülni,

mondta el Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója.

Ukrán cég

A turbinák átalakítását az ukrán Turboatom cég végzi, ez gyártotta 1978 és 1983 között a négy reaktorblokk mind a nyolc turbináját. A felújításról szóló szerződést már 2015 közepén megkötötték, az Atomenergiainfo.hu írt róla bővebben.

2016-ban elkezdik a dízelgenerátorok üzemközbeni karbantartásának bevezetését is, ami szintén javítani fogja az erőmű rendelkezésre állását.

Plusz 20 év

Az erőmű blokkjait eredetileg 30 éves üzemidővel tervezték. Az 1-es és 2-es blokkok üzemidejét már meghosszabbította 20 évvel az Országos Atomenergia Hivatal (OAH). A 3-as blokk üzemidő-hosszabbítására az erőmű 2015 végén beadta a kérelmet, várhatóan 2016 végére az OAH ezt is elfogadja.

Az erőmű 2016-ban elkezdi a 4-es blokk hosszabbítási engedélyeztetésének előkészítését.

Biztonsági ellenőrzések

Az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége (WANO) február közepétől újabb vizsgálatot végez el a Paksi Atomerőműben. A WANO legutóbbi vizsgálata még 2014 novemberében ért véget, akkor a szakértőkből álló bizottság megállapította, hogy az atomerőmű működése megfelel a nemzetközi elvárásoknak, biztonságos üzemeltetése pedig garantált, mondta Hamvas István.

Emellett folytatódik a fukusimai balesetet követően lefolytatott célzott biztonsági felülvizsgálat (CBF) által leírt intézkedések végrehajtása. Ez a program 2018-ra fejeződik majd be.

Paksot újra ellenőrzik Forrás: MTI/Sóki Tamás

Párizs után

A párizsi terrortámadások után szigorították az erőmű fizikai védelmét. Hamvas István azt mondta, természetesen nem mesélheti el részletesen, hogyan védik az erőművet, de a védelem megfelel a magyar és a nemzetközi jogszabályoknak.

– mondta a vezérigazgató.

Hosszabb ciklusok

2015 végén elkezdődött a 15 hónapos üzemeltetési ciklus bevezetése (a 12 hónapos ciklus helyett), aminek eredményeként a reaktorok szétszerelésére az eddigi 11 hónapnyi üzemelés helyett 14 hónapnyi üzemelés után kerül sor. Ez már 2016-ban azt jelenti, hogy

négy főjavítás helyett csak három lesz.

A 15 hónapos üzemelési ciklus nem jelent biztonsági és műszaki kockázatot, mondta Hamvas István. Viszont számos előnnyel jár, például csökkeni fog a kollektív dózis (az a sugárzás, amit a dolgozók összesen kapnak), csökken a nagy igénybevételt jelentő blokkleállások és –visszaindulások száma. Csökkeni fog a kiégett fűtőelemek, és a kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladék mennyisége is.

Soha ennyi áramot nem termelt

2015-ben a paksi erőmű több rekordot megdöntött.

Az erőmű 2015-ben 15,8 gigawattóra villamos energiát állított elő,

többet, mint eddigi működése során bármikor. Ezzel a négy blokk a hazai villamosenergia-igény 36,2 százalékát fedezte, míg az itthoni termelés 52,7 százalékát adták.

Paks még sosem termelt annyi áramot, mint 2015-ben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Eseménytelen év volt

2015-ben 84 százalékosra mérték a biztonsági kultúra indexet, ez két év alatt 10 százalékos emelkedést jelent. 2015-ben nem történt a nemzetközi INES-skála besorolása szerinti 1-es, vagy annál magasabb biztonsági kategóriájú esemény, a nullás, vagyis legalacsonyabb szintű jelentésköteles eseményből pedig mindössze 15 fordult elő, ami szintén rekord (2007-ben például 38 ilyen volt).

az eltelt öt év alatt lényegében megfeleződött” – mondta a vezérigazgató.

Kihasználták a blokkokat

Az atomerőmű teljesítmény-kihasználása 90,4 százalékos volt 2015-ben, ezzel Paks dobogós helyen áll a hasonló nukleáris blokkok rangsorában. Kategóriájukban a négy paksi blokkból három a világ legjobb öt reaktora között van e mutató szerint.