Az IKEA nem ismeri a csokot

soroksári ikea
Vágólapra másolva!
Hamarosan rámozdul a magyarországi IKEA az internetes kereskedelemre, a cégvezető szerint 2017-ben már lehet online is rendelni az IKEA-ból. Egyelőre a Soroksáron épülő új áruházra koncentrálnak, ami 2017 tavaszán nyílik meg.
Vágólapra másolva!

Tavasszal teszik le az IKEA új harmadik magyarországi áruházának alapkövét.

Az áruház a fenntarthatóság jegyében épül, a régió zászlóshajója lesz,

geotermikus rendszerének köszönhetően szinte alig lesz áram- és gázfogyasztása – mondta Nicole Erdmann, az IKEA Csehországért, Magyarországért és Szlovákiáért felelős ingatlanfejlesztési vezetője. Az IKEA-ban még a WC-k öblítéséhez is esővizet fognak használni – tette hozzá.

Nicole Erdmann az IKEA Csehországért, Magyarországért és Szlovákiáért felelős ingatlanfejlesztési vezetője Forrás: IKEA

Az áruház 2017 tavaszán nyit. 34 ezer négyzetméteres lesz, és

16,8 milliárd forintból épül.

1200 parkolóhely tartozik majd hozzá, de tömegközlekedéssel is jól megközelíthető lesz majd. A tervezésben és a kivitelezésben magyar cégek is részt vesznek, amelyeknek nagyon szigorú szabályoknak kell megfelelniük – mondta Marek Feltl, az IKEA Lakberendezési Kft. vezetője.

Marek Feltl az IKEA Lakberendezési Kft vezetője örül a csoknak, de nem ismeri a részleteit Forrás: IKEA

A ranglétrán lépkedett felfelé

Az új áruházat Szabó Ágnes fogja vezetni, aki jelenleg még az Örs vezér téri IKEA-t irányítja. Azt mondta, több mint 20 éve dolgozik az IKEA-nál, eladóként kezdte, nemzetközi tapasztalatra is szert tett, a prágai IKEA-ban is dolgozott két évet.

A soroksári IKEA látványterve Forrás: IKEA

A fogyasztói bizalom fellendülése és a gazdasági fellendülés miatt az IKEA kitört a hároméves stagnálásából. A cég adatai szerint

15 százalékkal mintegy 47 milliárd forintra nőtt a magyarországi áruházak árbevétele.

Írország és Oroszország után Magyarországon érték el a legnagyobb volumennövekedést – mondta Marek Feltl.

Az IKEA adózás utáni eredménye 2,5 milliárd forint volt, ez 50 százalékos emelkedést jelent a korábbi évékekhez képest. Magyarország fele, vagyis 5 millió ember tavaly bement a svéd bútorlánc valamelyik áruházába - mondta a Marek Feltl.

Nem ismerem a csokot, de örülök neki

Mivel Magyarországon igen magas a saját ingatlanok száma, a vásárlók elkezdtek egyre több és egyre drágább termékeket vásárolni. Arra a kérdésre, hogy az új családok otthonteremtési kedvezménye miatt mekkora forgalomnövekedésre számítanak, Marek Feltl azt mondta,

és annak minden elemét, de üdvözlök minden, lakásvásárlást élénkítő programot Magyarországon.

Madártávlatból a soroksári IKEA látványterve Forrás: IKEA

Az IKEA-nak 2015-ben 670 alkalmazottja volt. Az új soroksári áruházban újabb 200 embernek tudnak majd munkát adni. Az IKEA-nak az emberek a legértékesebbek. Határtalan lehetőségeket kínálunk nekik, ahol tovább tudják képezheti magukat – mondta Marek Feltl.

1200 parkolóhely lesz a soroksári IKEA-nál Forrás: IKEA

Az Origo kérdésére, hogy számíthatnak-e béremelésre az IKEA-dolgozók úgy, mint ahogyan azt a Kika bejelentette januárban, Marek Feltl azt mondta, mindig arra törekedtek, hogy a munkatársaik fizetése versenyképes legyen. A következő gazdasági évben, ami 2016 szeptemberétől 2017 augusztusáig tart,

a magyarországi kollegák bérébe 1,5 millió eurót fognak invesztálni

– mondta az IKEA Lakberendezési Kft. vezetője.

A bérezésnél egy összkompenzációs csomag van. A fizetés a bérből és a juttatásokból áll. Illetve bevezették az IKEA bónuszrendszert is, amiből minden IKEA-dolgozó részesül. A dolgozók a tavalyi eredmények alapján havi fizetésük 130 százalékát megkapták pluszban, tehát ez 11 százalékos béremelkedést jelent, és van egy nyugdíjprogramjuk is. Erről az Origón már tavaly írtunk, amikor egy IKEA-alkalmazott arról mesélt, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárába az IKEA évente 165 ezer forintot utalt.

2017-ben jöhet a webáruház

Az újításokról Marek Feltl elmondta, hogy

az online vagy e-kereskedelem bevezetése elkerülhetetlen

Magyarországon is. Csehországban idén kezdik tesztelni azt a programot, hogy a vásárlók a neten rendelik meg a terméket, és egy átvételi ponton veszik át, vagy kiszállítják nekik. Ha minden jól megy, jövőre Magyarországon is lehetnek átvételi pontok vagy online webáruháza az IKEA-nak – mondta Marek Feltl.