Brüsszel szinte csak jót jósol a magyar gazdaságnak

magyar nemzeti bank mnb európai unió uniós zászló magyar zászló európai unió uniós zászló magyar zászló
magyar nemzeti bank
Vágólapra másolva!
Enyhén lassuló, majd gyorsuló növekedést, csökkenő munkanélküliséget, alacsony államháztartási hiányt vár az Európai Bizottság Magyarországon 2017 végéig.
Vágólapra másolva!

Az export és az uniós források felhasználásának lassulása miatt a magyar nemzeti össztermék (GDP) csak 2,1 százalékkal fog nőni 2016-ban a 2015-ös 2,7 százalék után, 2017-ben viszont már 2,5 százalékkal, jósolja az Európai Bizottság téli gazdasági előrejelzésében.

A lakosság többet fogyaszt

A 2016-os lassuló növekedést kompenzálni fogja a lakossági fogyasztás emelkedése, amit a személyi jövedelemadó egyszázalékos csökkentése és a devizahitelek forintosítása tovább erősít.

A Bizottság szerint a fogyasztás 2017-ben is erős marad,

ez lesz elsősorban a gazdasági növekedés motorja.

A bankok többet hiteleznek

A bankok több hitelt fognak kihelyezni, elsősorban a bankadó csökkentése miatt, ez segíteni fogja a kis- és közepes vállalkozásokat. Az új lakások áfájának 5 százalékra való csökkentése várhatóan lökést ad majd az ingatlanpiacnak.

Brüsszel szerint a bankok többet fognak hitelezni, ami segíti majd a növekedést Fotó: Bielik István - Origo

Kevesebb munkanélküli

A munkanélküliség történelmi mélyponton van, áll a jelentésben, 2017 végére 5 százalék köré csökkenhet. A jelentés szerint

ez nemcsak a közmunkaprogramnak köszönhető, a magánszektorban is egyre több a munkahely.

Alacsony költségvetési hiány

A költségvetés hiánya 2,1 százalék volt 2015-ben. A büdzsének a vártnál több adóbevétele volt, és szociális juttatásokból is több folyt be. Ráadásul az államadósságot a vártnál alacsonyabb kamatok mellett sikerült megújítani. A pluszpénz egy részét elvitték a vártnál magasabb kiadások, különösen az uniós pénzzel támogatott projektek önrészei.

A bizottság 2016-ra 2 százalékos, 2017-re 1,9 százalékos költségvetési hiányt vár.

Annak ellenére, hogy Brüsszel a GDP 0,7 százalékát kitevő adócsökkentéssel számol, a költségvetés egyenlegét a családok otthonteremtési támogatása, a csok is rontani fogja. A bizottság szerint a kormánynak nem kell majd hozzányúlnia a tartalékhoz.

Lassan csökkenő államadósság

2016-ban a GDP-arányos államadósság 0,5 százalékos csökkenésére számít a Bizottság, az adósság év végére 75,8 százalékos lesz. 2017-ben gyorsabban fog csökkenni az államadósság, év végére 72,4 százalékos lehet.

Az egész unió javulni fog

Az eurózóna országaiban a tavalyi 1,6 százalékhoz képest idén 1,7 százalékos gazdasági növekedés várható, amely 2017-re akár 1,9 százalékra is emelkedhet. Az uniós tagországok gazdasági teljesítményét tavaly a stabilitás vagy az enyhe emelkedés jellemezte, 2017-ig további javulás várható.

Az unió egészének gazdasági növekedése az előrejelzés szerint idén 1,9 százalék körül stabilizálódhat, de 2,0 százalékra is emelkedhet jövőre.

Vannak kockázatok

Bizonyos növekedést támogató tényezők, mint az alacsony olajárak, a kedvező finanszírozási feltételek és a gyenge euróárfolyam idén várhatóan erősödnek, és tovább segítik a növekedést. Ugyanakkor

a gazdaságot érintő kockázatok egyre hangsúlyosabbá válhatnak.

Ilyen a kínai és más feltörekvő országok gazdaságának lassuló növekedése, a világkereskedelem lassulása, valamint a politikai és geopolitikai bizonytalanságok.