Varga Mihály diadalmas bejelentése

Varga Mihály
Budapest, 2015. március 17. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Lakossági államkötvények: biztos megtakarítás, kiemelkedő hozam címmel, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgatójával, Barcza Györggyel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Pénztártermében 2015. március 17-én. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Az államháztartás központi alrendszerének 2015. évi hiánya 1218 milliárd forintra teljesül, azaz a GDP-arányos hiány várhatón 2 százalék lesz, a tervezett 2,4 százalékkal szemben. Az adósságszint várhatóan 76 százalék alá csökken. A vártnál jobb makrogazdasági számok annak köszönhetőek, hogy a gazdaság jobban pörgött annál, amire a kormány számított, többen dolgoztak, az emberek többet költöttek, így az államnak több adóbevétele volt. A gazdaság sokat fehéredett, főleg az ekáernek és az online kasszáknak köszönhetően. A 2017-es költségvetést tavasszal terjeszti be a kormány, a 2016-ost az első negyedévben nem tervezik módosítani. Varga Mihály értékelte a 2015-ös évet.
Vágólapra másolva!

Nehéz, de sikeres év volt 2015, értékelte az elmúlt időszakot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. 2,8–2,9 százalékos 2015-ös GDP-növekedésre számít a kormány, mondta Varga Mihály. A 2015-ös költségvetést 2,5 százalékos növekedéssel számolták, vagyis a magyar gazdaság jobban teljesített, mint ahogy a kormány várta. A nemzetgazdasági miniszter azt mondta, ezek még csak előzetes adatok, márciusban lesznek meg a pontos számok.

Alultervezték a költségvetést

A kormány arra számít, hogy

a bruttó bérek emelkedése 4,8 százalék helyett 6,2 százalék volt 2015-ben.

A fogyasztásnövekedés 3 százalék körül alakult.

A miniszter azt mondta, a vártnál jobb adatok annak köszönhető, hogy sokkal több adó folyt be. Az előzetes számok szerint 550 milliárd forinttal több adó érkezett a büdzsébe 2015-ben, mint amennyivel a költségvetést tervezték.

A miniszter szerint az alacsony olajár és a nagyobb adóbevétel is jót tett a büdzsének Forrás: MTI/Marjai János

Minden szám azért lett jobb a vártnál, mert többen dolgoztak, jobban emelkedtek a bérek, ezért jobban nőtt a fogyasztás is – tette hozzá Varga Mihály. Az adóbevételek növekedésében nagy szerepe volt a gazdaság fehéredésének. 2015 márciusában élesedett a közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer, az ekáer, és már 200 ezer vállalkozásnál működik online pénztárgép.

Az olajárakról azt mondta, hogy az alacsony olajár nagy segítség volt a költségvetésnek.

A magyar gazdaság egészségesebb, kiegyensúlyozottabb volt 2015-ben, mint korábban, főleg azért, mert a belső kereslet nagyobb szerepet játszott a növekedésben.

A pluszpénz már elment

A költségvetés 2015-ös hiánya 2 százalék körül lehetett 2015-ben, de az biztos, hogy jóval a tervezett 2,4 százalék alatt volt, mondta a miniszter. Az előzetes adatok alapján 1218 milliárd forintos mínusszal zárta a büdzsé a 2015-ös évet, ami nagy számnak tűnik, de valójában sokkal jobb a tervezettnél.

A pluszpénzt a kormány jórészt már elköltötte, a 2015-ös költségvetést év közben többször módosították,

mivel látszott, hogy több a bevétel a tervezettnél. Például az állam átvállalta a BKV 52 milliárdos és az MTVA 47 milliárdos adósságát. 20 milliárdnyi adósságot vállalt át a MÁV-tól. A menekültválsággal kapcsolatos kiadásokra már kifizettek 46 milliárd forintot. 60 milliárd forint ment el többek közt gyermekétkeztetésre és közútfejlesztésre. Emellett a kormány előrehozott több 2016-os kifizetést 2015-re.

Brüsszel felfüggesztett 600 milliárdot

A kormánynak több ügyben vitája van az unióval, ezért Brüsszel 600 milliárd forintnyi támogatás kifizetését felfüggesztette. Ez a pénz a költségvetésből hiányzik, mert az állam a támogatásokat kifizette a kedvezményezetteknek. Az egyenleget viszont nem rontja, hogy Brüsszel nem küldte el a pénzt; az uniós módszertan szerint számított egyenlegbe ugyanis ezt a pénzt bevételként elszámolhatja a kormány, annak ellenére, hogy ténylegesen nem kapta meg.

Olcsóbb lett az adósság

A miniszter szerint sokat javult a magyar gazdaság nemzetközi megítélése, csökkent a sérülékenysége, ezért alacsonyabb kamatokkal lehetett újrafinanszírozni az adósságot, a hiány ezért is lett alacsonyabb a vártnál.

Tavasszal írják a 2017-es büdzsét

Varga Mihály az Origo kérdésére válaszolva elmondta, a

2017-es költségvetést is tavasszal fogják beterjeszteni, ugyanúgy, mint a 2016-os büdzsét.

Amikor 2015-ben a 2016-os költségvetést ősz helyett tavasszal beterjesztették, többen kritizálták a kormányt azon az alapon, hogy a 2015-ös számok ismerete nélkül készítette el a következő évi költségvetést. A kritikusoknak igazuk lett, a 2015-ös számok végül másképp (jobban) alakultak, mint ahogy a kormány várta.

Viszont a miniszter szerint

az eltérés a tervezett és a végül megvalósult számok közt nem olyan nagy,

a különbség nem indokolja, hogy a kormány felülvizsgálja azt az álláspontját, hogy a következő évi költségvetést minél előbb be kell terjeszteni és meg kell szavazni a parlamentben.

Ráadásul a magyar gazdaság kiszámítható pályán van, és ezért lehet már tavasszal megtervezni a következő évet – tette hozzá. A miniszter szerint a gazdaság minden szereplőjének jó, ha minél előbb megismerhetik a következő évi költségvetést, a kormány ezért nem változtat a tavaszi büdzsé gyakorlatán.

Még nem piszkálják a 2016-os büdzsét

A 2016-os költségvetést egyelőre nem fogják módosítani, annak ellenére, hogy a 2015-ös számok másképp alakultak, mint várták.

Megvárják az első negyedévet,

annak adatai alapján állapítják majd meg, mekkora mozgástér van a büdzsében – árulta el Varga Mihály.

A 2016-os büdzsét 200 milliárdos tartalékkal tervezték, a miniszter szerint most úgy tűnik, ennél nagyobb mozgástér lehet majd benne. Azonban számos nemzetközi kockázat van, a költségvetéshez ezért sem akarnak egyelőre hozzányúlni.