Üzemanyag-korlátozás Franciaországban

tankolás benzin benzinár benzinkút tankol
Man at gas pump preparing to refuel vehicle
Vágólapra másolva!
Franciaország északi részén korlátozták az eladható üzemanyag mennyiségét, mert kamionsofőrök tartják blokád alatt az olajfinomítókat és üzemanyag-raktárakat. Személyautóba egyszerre maximum 20, teherautóba maximum 150 liter üzemanyagot lehet tankolni.
Vágólapra másolva!

A munkajogi reform elleni, hetek óta tartó tiltakozások az autósokat is elérték Franciaországban: az ország északi részén fekvő Normandia és Bretagne területén az ellátás biztosítása érdekében május 20-án, pénteken korlátozták a benzinkutakon eladható üzemanyag mennyiségét.

A rennes-i körzetben kiadott rendelet szerint

a személyautók sofőrjei legfeljebb húsz, a teherautóké legfeljebb 150 liter üzemanyaggal tankolhatják fel járműveiket.

Blokád alatt

Az intézkedéssel a munkajogi reform elleni tiltakozások és sztrájkok hatását akarják enyhíteni a hatóságok. Észak- és Nyugat-Franciaországban, valamint Marseille környékén kedd óta

kamionsofőrök tartják blokád alatt az olajfinomítókat és üzemanyag-raktárakat.

A sofőrök attól tartanak, hogy az új munkajogi törvények miatt több munkát kellene elvégezniük kevesebb bérért.
A sztrájk miatt Normandia, Bretagne és a nantes-i régió számos településén csütörtök óta nem lehet a benzinkutakon üzemanyaghoz jutni. Egy francia tisztségviselő úgy becsülte, pénteken Északnyugat-Franciaországban a töltőállomások húsz százaléka nem üzemelt.

Kígyózó sorok

Helyi televíziókon mutatott képsorok szerint

a térség működő benzinkútjain kígyózó sorokban várták a sofőrök, hogy tankolhassanak.

Alain Vidalies francia közlekedési miniszter a France Info rádiónak úgy nyilatkozott, hogy rövidtávon nem áll fenn az üzemanyag-hiány kockázata, az országnak nincs szüksége a stratégiai tartalékok bevetésére.

Személyautóba egyszerre maximum 20 literrel szabad tankolni Forrás: PhotoAlto/James Hardy / Altopress/James Hardy

Két hónapja demonstrálnak

Francois Hollande francia elnök ötéves államfői mandátuma legfőbb reformjának tekinti a 10 százalék feletti munkanélküliség csökkentését célzó munkajogi reformot, amelynek egyik legfőbb eleme a munkaidő rugalmasabbá tétele a vállalatokon belüli belső egyeztetésekkel, valamint az elbocsátások szabályozásának könnyítése. Bírálói szerint a reform túlságosan is kedvez a munkaadóknak, és fokozhatja a munkavállalók kiszolgáltatottságát.

A munkajogi reform ellen több mint két hónapja tartanak az egyre gyakrabban erőszakos eseményekbe torkolló tüntetések Franciaországban.