Az Apple és társai tízévnyi magyar GDP-t rejtegetnek offshore cégekben

apple logo fenyek
Lehet, hogy a következő iPhone már támogathatja a Li-Fit?
Vágólapra másolva!
1,4 billió dollárt, vagyis 387,7 billió forintot rejteget az 50 legnagyobb amerikai vállalat offshore cégekben az Oxfam gazdaságkutató szerint. Ez több, mint amennyit a teljes magyar gazdaság tíz év alatt megtermel. A listát az Apple, a General Electric és a Microsoft vezetik.
Vágólapra másolva!

Az 50 legnagyobb amerikai cég összesen 1,4 billió dollárt (ez körülbelül 387,7 billió forint) tart adóparadicsomokban, írja friss jelentésében az Oxfam gazdaságkutató. A szám nem tévedés: angol terminológiával 1,4 trillion dollárról van szó, ami magyarul billió, ezer milliárd.

387,7 billió forint több, mint a teljes magyar gazdaság tízéves termelése.

Az Apple vezeti a listát

Az Oxfam 1 608 offshore céget talált, amikben ezek a vállalatok a pénzt rejtegetik.

A legtöbb pénzt, 181 milliárd dollárt (50 billió forintot) az Apple tart adóparadicsomokban, három offshore cégben.

A második helyezett a General Electric, ami 119 milliárd dollárt (32,9 billió forintot, körülbelül egyévnyi magyar GDP-t) tart 118 offshore cégben. A harmadik a Microsoft lett 108 milliárd dollárral (29,9 billió forinttal).

Az Oxfam szerint az amerikai cégek közül az Apple rejtegeti a legtöbb pénzt Forrás: Imaginechina/Hu qingming - Imaginechina/Hu Qingming

Az első tíz helyre befért a Pfizer gyógyszeripari óriás, a Google anyacége, az Alphabet, és az Exxon Mobil, a legnagyobb amerikai olajcég.

Hat év alatt kevesebb adót fizettek

2008 és 2014 között az 50 legnagyobb vállalat összesen egybillió dollár adót fizetett az Egyesült Államokban, vagyis kevesebbet, mint amennyit offshore cégekben tartanak. Az Oxfam szerint azzal, hogy a bevételük egy részét adóparadicsomokban számolják el, ezek a cégek

a 35 százalékos amerikai társasági adót a gyakorlatban 26,5 százalékra redukálják.

Növelik a globális egyenlőtlenséget

Az Oxfam számításai szerint a nagy amerikai cégek adóelkerülése évente körülbelül 111 milliárd dollár veszteséget okoz az Egyesült Államoknak. És tovább növeli a globális gazdasági egyenlőtlenségeket, mert a szegényebb országoknak évi 100 milliárd dollár veszteséget okoz, írja a Business Insider.

Le kell számolni az adóparadicsomokkal

„Íme az újabb bizonyíték arra, hogyan élnek vissza a globális adórendszerrel” – mondta Robbie Silverman, az Oxfam vezető adótanácsadója. Silverman szerint

A világ kormányainak össze kell fogniuk, hogy véget vessenek az adóparadicsomok korának”.