Le lehet még tudni egyszerűen az idei adóbevallást

Vágólapra másolva!
Azoknak is van még lehetősége, hogy kicsivel könnyebben megússzák az adóbevallást, akik nem vették igénybe munkáltatójuk vagy az adóhatóság közreműködését. Május 20-ig lehet benyújtani az úgynevezett csökkentett adattartalmú szja-bevallást.
Vágólapra másolva!

A csökkentett adattartalmú bevallás a tapasztalatok szerint leggyakrabban kitöltött sorokat tartalmazza, a hagyományosnál kisebb terjedelmű, pár oldalas nyomtatvány, és május 20-áig elektronikusan és papíron is beadható a NAV-hoz.

Nem mindenre jó

Nem árt azonban tudni, hogy a csökkentett adattartalmú bevallásban nincs lehetőség adóalap-kedvezmény érvényesítésére az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba való befizetéssel és az

ingatlan, vagyoni értékű jog értékesítéséből származó jövedelemnél az adókiegyenlítés érvényesítésére.

Nem teszi lehetővé továbbá a külföldi biztosítóval kötött nyugdíjbiztosítási szerződés alapján történő rendelkezést, ahogy nincs lehetőség a kamatból és a külföldről származó jövedelem valamint a különadó hatálya alá tartozó bevétel bevallására sem.

A 1553-as kell

Akinek 2015-ben olyan bevallásköteles jövedelme keletkezett, amelyet a csökkentett adattartalmú bevallásban megfelelő sor hiányában nem tud feltüntetni, annak szintén a teljes adattartalmú 1553-as számú bevallást kell kitöltenie és május 20-áig eljuttatnia a NAV-hoz.