Még a jegybank támadásait is bírja a forint

Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák
Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák
Vágólapra másolva!
Csökkenő alapkamatra és stabil forintárfolyamra számítanak a CIB Bank elemzői, akik szerint az MNB lépései hiába gyengítik a magyar fizetőeszköz árfolyamát, számottevő forintgyengülésre nincs kilátás.
Vágólapra másolva!

A globális pénzügyi piacok kifejezetten pesszimista hangulatban nyitották az évet, és bár az elmúlt hetekben enyhültek a feszültségek, a CIB Bank elemzői szerint azok továbbra is jelentősek. A január egy mini piaci pánikkal indult, aminek Trippon Mariann, a bank vezető elemzője szerint három oka volt:

  • a Kínával kapcsolatos félelmek,
  • az olajárak folyamatos zuhanása
  • és az Egyesült Államokból érkező makrogazdasági adatokra adott reakciók.

Korábban globális recessziótól tartottak az elemzők, mondta egy csütörtöki háttérbeszélgetésen az elemző, aki szerint részben jogosak voltak az aggodalmak, de kicsi volt az esély arra, hogy egy 2007–2010-es válsághoz hasonló válság alakuljon ki.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ezek a folyamatok alapjaiban rajzolták át a jegybankok kamatpályáját és monetáris politikáját. Korábban úgy tűnt, hogy 2016–17 már a normalizálódás évei lehetnek, azonban ezek a várakozások totálisan átalakultak.

Marad a növekedés, de már lassul

A magyar gazdasággal kapcsolatos várakozásaik az elmúlt évben számottevően nem változtak:

továbbra is lassuló gazdasági növekedést várnak,

mondta az elemző. Szerinte a magas folyó fizetési mérleg miatt csökkent az ország sérülékenysége, ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy kevesebb a beruházás. 2016-ban a CIB szerint 2 százalékos lehet a gazdasági növekedés.

– mondta Trippon Mariann. Gyengíti a forintot az alacsony kamatkülönbözet és az MNB lazább monetáris kondíciói, míg a csökkenő külső sérülékenység és a masszív árumérlegtöbblet ellentétes hatást fejt ki. Ezek miatt a CIB Bank szerint

a következő időszakban 310 és 320 között mozoghat a forint árfolyama

az euróval szemben, és tartósan 310 alá bukó árfolyammal sem számolnak.

A forint árfolyamának alakulása az elmúlt 1 évben Forrás: Yahoo!

1 százalék alá mehet az alapkamat

Elemzőik szerint az alapkamat mélypontja 0,9 százalék lehet, de ha az infláció még lejjebb megy, és az EKB is további lazításokat hajt végre, akkor az MNB akár még ennél lejjebb is viheti az alapkamatot.

Az ország külső és belső egyensúlyi pozíciója erős marad, a költségvetési hiány várhatóan nem haladja meg a 2 százalékot, és várhatóan az adósságráta is tovább csökken.

Jön a választási költségvetés

A jövő évi költségvetésben a fiskális stimulus – amivel a költségvetés hozzájárul a növekedéshez – nőtt, emiatt nagyobb lehet a növekedés is. A költségvetés GDP-re gyakorolt hatása az elmúlt években nulla körül volt, a kormány ehhez képest mozdult most el pozitív irányba a választási év közeledtével.

A 3 százalékos inflációs cél talán 2018-ban érhető el – az idei év végére 2 százalékos inflációt várnak.

A CIB Bank előrejelzései az idei évre:
2013 2014 2015 2016
GDP-növekedés (év/év, %) 1,8 3,7 2,9 2,0
Ipari termelés (év/év, %) 1,4 7,6 7,5 5,1
Külkereskedelmi mérleg (millió euró) 7009 6402 8097 4919
Infláció (év/év, átlag, %) 1,7 -0,2 -0,1 0,5
Infláció (év/év, év vége, %) 0,4 1,4 0,9 2,0
Munkanélküliségi ráta (%) 9,1 7,1 6,2 6,0