A tescósok még a kirúgástól sem félnek

Tesco
Vágólapra másolva!
Sztrájkbizottság alakult a Tescónál. Az alkalmazottak olyan kevés fizetést visznek haza, hogy még attól sem rettennek meg, ha esetleg a brit multi kirúgja őket. A bértárgyalások jövő hét csütörtökön kezdődnek.
Vágólapra másolva!

A Tesco-alkalmazottaiból, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének képviselőiből és egy szakjogászból alakult meg a sztrájkbizottság – mondta Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke az Origónak.

A szakszervezeti vezető szerint a Tesco hetek óta semmit nem reagált a bérfejlesztési igényükre. Bubenkó Csaba azt mondta, a tescós dolgozók átlagbére bruttó 130 ezer forint plusz havi 12 ezer forint cafeteria.

Különbséget tesznek dolgozó és dolgozó között

A dolgozóknál az verte ki a biztosítékot, hogy az online kereskedelemben a házhoz szállítást végző

sofőrök már másodszor kaptak béremelést,

pedig a Tesco online bevásárlós szolgáltatása még csak három éve indult.

A kollégák túlterheltek, kevés a munkaerő a kereskedelemben, a bérek alacsonyak, ráadásul a Tesco különbséget tesz munkavállaló és munkavállaló között – mondta Bubenkó Csaba.

A pikkerek, vagyis azok a kollegák, akik az online megrendelt árut összeszedik, napi 10-15 kilométert is gyalogolnak. A cipőjüket kéthavonta kell cserélniük, ami 5-6 ezer forint kiadást jelent az alkalmazottaknak.

Forrás: NAVA

A Tesco ugyanis semmilyen munkaruhát nem biztosít a kollégáknak.

A Tesco folyamatosan azt mondja, a munkaruha-beszerzés jelenleg folyamatban van – mondta Bubenkó Csaba. A szakszervezeti vezető szerint a munkaruházatot a munkaadónak egyébként biztosítania kell.

Béremelést, két lépcsőben

A sztrájkbizottságban részt vevők kétlépcsős béremelést követelnek. A jövő hét csütörtökön kezdődő bértárgyalásokon azt kérik, hogy az alkalmazottak bére április 1-jétől 20 százalékkal nőjön, szeptember 1-jétől pedig újabb 15 százalékkal.

– mondta Bubenkó Csaba.

A Tesco-dolgozók bruttó 130 ezer forintot keresnek Forrás: 123rf.com

Ha nem lesz béremelés,

a kollégák a munkabeszüntetéstől sem ijednek meg.

Bubenkó Csaba azt mondta, a tescósoknak olyan alacsony a jövedelmünk, és olyan rosszak a munkakörülményeik, hogy ha kirúgják őket, akkor ennyi bérért ilyen munkát bármikor találnak.

Megkerestük a Tescót is, hogy mit gondolnak a sztrájkbizottságról és a bérkövetelésekről, azt válaszolták, az egyeztetést a felek március 31-én kezdik meg, és utána nyilatkoznak.