Mindenki utálja a kötelező kamarai tagdíjat

Parragh László
"Versenyképesség és növekedés" című könyv bemutatója, MNB 2016.02.22
Vágólapra másolva!
Utálják a kötelező kamarai tagsággal járó 5000 foriintos hozzájárulást a vállalkozók és a cégek. Szerintük az adó, amiért semmilyen hasznos szolgáltatást nem kapnak.
Vágólapra másolva!

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesülete 2016 márciusában felmérést készített tagjai körében arról, hogy mennyire találják hasznosnak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szolgáltatásait. Az egyesület már évek óta harcol a kötelező gazdasági kamarai nyilvántartási hozzájárulás eltörléséért.

A felmérés eredménye Forrás: Origo

A most kapott eredmények alátámasztják eddigi véleményüket: a tagok többségének nincs szüksége munkája végzéséhez az MKIK által kínált támogatásra, és a kamarai nyilvántartási díjat adónak tekintik.

Az iparkamarai nyilvántartásra a tagok 84%-a szerint nincs szükség, és

azzal, hogy a vállalkozásoknak nyilvántartási hozzájárulást kell fizetniük csak a tagok 4%-a ért egyet.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke Fotó: Polyák Attila - Origo

Ez az eredmény egyáltalán nem meglepő annak fényében, hogy a megkérdezettek milyen arányban veszik igénybe a kamara által nyújtott szolgáltatásokat.

A Széchenyi hitelről érdeklődtek, ha...

A legtöbben a Széchenyi hitellel kapcsolatos segítséget vették igénybe: a tagok 6%-a legalább évente egyszer élt ezzel a lehetőséggel,

de 79%-uk ezt a szolgáltatást sem használta még soha.

Pénzügyi, gazdasági tanácsot a megkérdezettek 2%-a kért legalább egyszer egy évben, amely így a második legnépszerűbb szolgáltatásnak számít. A legkevesebben üzleti partner keresésére használták az MKIK-t: a tagok 95%-a még soha nem próbálkozott meg ezzel.

Március 31-ig a 2016. évi hozzájárulást most is fizetni kell, mert egyébként azt az adóhatóság külön felhívás nélkül –a behajtás költségét is felszámítva– adók módjára behajtja.