Állami támogatás lakásfelújításra: így működik lakástakarékkal

Vágólapra másolva!
Szappantartó, szúnyogháló, villanykapcsoló, ecset, hogy csak egy párat említsünk azokból az eszközökből, kiegészítőkből, háztartási felszerelésekből, amelyekre évi 72 000 forint állami támogatást kaphatunk. A felhasználást 4 hónapon belül számlával kell igazolni, de ha ezt valamiért nem tudja valaki teljesíteni, akkor a házilagosan elvégzett munkák is elfogadhatóak. Amiről beszélünk, az nem más, mint a lakástakarék. A Bankmonitor legfrissebb elemzésében azt mutatta meg, hogy kinek, mikor, hogyan jár lakásfelújításra az állami pénz?
Vágólapra másolva!

A lakástakarékban (LTP) elhelyezett havi befizetéseinkre 30 százalék állami támogatást, maximum évi 72 000 forintot kaphatunk, de az így összegyűjtött pénzt lakáscélra kell fordítanunk. A lakáscélok közül az egyik legfontosabb a hitel visszafizetése, az Origo néhány nappal ezelőtt már foglalkozott azzal, hogyan lehetséges ez LTP segítségével.

Majdnem ugyanilyen népszerű cél a lakásfelújítás. Kifesthetjük, átalakíthatjuk otthonunkat, valamint lecserélhetjük a nyílászárókat, és még számos egyéb dologra elkölthetjük a megtakarítást.

Ki költheti el a lakástakarékban összegyűjtött pénzt?

Amennyiben olyan szerződésünk van, amin nincs megjelölve kedvezményezett, abban az esetben mi magunk vagyunk a megtakarítás kedvezményezettje, azaz mi használhatjuk fel. Amennyiben a szerződésen van kedvezményezett, úgy ő jogosult elkölteni, a felhasználásról csak ő dönthet.

Kinek a lakására költhető a megtakarítás?

A teljes pénzösszeget a saját vagy kedvezményezett esetén a kedvezményezett lakására lehet fordítani. Nem szükséges a kizárólagos tulajdon, azaz elegendő, ha például 1/3 arányban vagyunk tulajdonosai annak az ingatlannak, amire költenénk. Sőt! Az is elegendő, ha haszonélvezeti jog van az adott ingatlanon.

Minden szebb és jobb az ingatlanszektorban, mint tavaly, de a válság előtti szinttől még nagyon messze vagyunk Forrás: Thinkstock

Ezenkívül fordíthatjuk bármely közeli hozzátartozó lakására, azaz szülő, nagyszülő, gyermek, unoka, testvér, házastárs lakására. Ugyanígy tehet a kedvezményezett is, azaz ő is felajánlhatja ezeknek a hozzátartozóknak.

Mikor kaphatjuk meg a lakásfelújításra költhető pénzt?

Mivel a lakástakarék legrövidebb megtakarítási ideje 4 év, így legalább ennyi ideig kell takarékoskodni, hogy végül 30 százalékkal egészítse ki az állam a félretett pénzt. Az állami támogatás jóváírása hamarabb, egész pontosan már évente megjelenik a számlán, de nem férünk hozzá, csak ha a minimális 4 éves megtakarítási (+ 3 hónapos kiutalási) időszakot teljesítjük.

A négy lakástakarék esetében (Aegon, Erste, Fundamenta, OTP) minimális eltérést tapasztalhatunk a megtakarítási időt illetően: az egyiknél 45 hónapig kell fizetni a 4 éves lakástakarékot, míg más szolgáltatónál 48 vagy 49 hónapig. Ezekhez minden esetben hozzáadódik a 3 hónapos kiutalási időszak, így 48 és 52 hónap között változó, hogy melyik lakástakarék mikor utal.

Egyébként köthetünk 4, 5, 6, 8 vagy 10 éves variációt is. Ha valaki kíváncsi, hogy melyiket érdemes választani, használja a Bankmonitor által készített alábbi kalkulátort.

Mit számolhatunk el?

Sok-sok dolog vásárolható az összegyűjtött pénzből. A lényeg, hogy vagy beépíthető legyen, vagy egyértelműen a felújítással összefüggésben felmerülő dologról legyen szó. A teljesség igénye nélkül felsorolunk párat, amelyek – bár sokan nem gondolnák - lakástakarékból finanszírozhatók:

Fontos! Kisebb eltérések adódhat abban, hogy melyik lakástakaréknál mi számolható el lakásfelújítás keretében, ezért mindig célszerű egyeztetni az adott szolgáltatóval!

Milyen papírokat kell beszerezni?

Ha letelt a megtakarítási idő, kapunk egy értesítőt a lakástakaréktól. Ekkor kérdezik meg, hogy kinek a lakására, milyen célra szeretnénk költeni, illetve hogy kérjük-e a lakáskölcsön részt (ez sosem kötelező). Amennyiben nem kérjük a lakáskölcsönt, úgy a következő dokumentumok elegendőek:

  • az adott lakástakarék formanyomtatványai,
  • személyes okmányok,
  • a szóban forgó ingatlan tulajdoni lapja (ezt a lakástakarék díj ellenében elintézi),
  • +1 nyilatkozat, amennyiben egy közeli hozzátartozó javára használjuk fel a megtakarítást.

Ha ezek rendben vannak, akkor a pénzt utalják az általunk megjelölt bankszámlára, és kezdődhetnek a munkálatok.

Hogyan kell igazolni a felújítást?

Miután elkölthetővé válik a megtakarítás, 120 napunk van, hogy a teljes összeg felhasználását számlákkal igazoljuk. Ha nem tudjuk a megfelelő mennyiségű számlát benyújtani, van lehetőség házilagosan elvégzett munkákat is elszámoltatni. Extrém esetben az is előfordulhat, hogy a teljes összeg szabályszerű felhasználását egy értékbecsléssel ellenőrzik úgy, hogy nem nyújtunk be számlát.

Fontos, hogy elsődlegesen mindig törekedjünk a megfelelő mennyiségű számla beszerzésére, és ha mégis házilagosan elvégzett munkákat szeretnénk elszámoltatni, azt előtte egyeztessük az illetékes lakástakarékkal.

Milyen számlák fogadhatóak el?

A fenti határidő miatt a kiutalást követő 120 napon belüli számlák fogadhatóak el, azonban a számlák dátuma nem lehet korábbi a kiutalási értesítő dátumánál. Azaz nem használhatunk fel a lakástakarék lejáratánál korábban keltezett számlát.

Fontos, hogy a számlának annak a nevére és arra a címre kell szólnia, aki javára és amely ingatlanra a lakástakarék összegét felhasználjuk.