Ezek a legfontosabb szempontok lakásvásárlásnál

családi ház építkezés ÉPÜLET épület belső FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA Lakóépület
Szolnok, 2015. december 22. Szakember dolgozik egy saját erőből épülő családi házban Szolnokon 2015. december 22-én. A kormány a magánépítkezőknek is biztosítaná az alacsonyabb lakásépítési áfát, miután a vállalkozók által épített új lakásokat a parlament döntése szerint januártól 27 százalék helyett már csak 5 százalék áfa terheli a következő négy évben. MTI Fotó: Bugány János
Vágólapra másolva!
Aki most újépítésű lakást vesz, sokkal komolyabban megvizsgálja az egyes projekteket és a bennük épülő lakásokat, mint tették egykor, még az újépítésű piac előző felfutása idején - írja a Balla Ingatlanirodák elemzése.
Vágólapra másolva!

A kérdés, ami újépítésű lakás vásárlásakor alapvetően felmerül az emberekben, hogy hol tudnak olyat venni, mely

  • hosszú távon is értékálló befektetés,
  • amivel nem buknak nagyot a későbbiekben,
  • alkalmas lakáskiadásra,
  • vagy pedig biztosítja az igényeiknek megfelelő életvitel lehetőségét.

A legfontosabb: a környezet

Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője szerint az egyik legfontosabb szempont újépítésű ingatlan vásárlásánál

a helyszín.

Természetesen az eltérő élethelyzetek sok egyedi szempontot teremtenek, vannak azonban olyan objektív tényezők, melyeket figyelembe lehet venni a választásnál. Így például azt, hogy az ingatlant körülvevő területeknél milyen értékváltozásra számíthatunk. Ez ugyanis alapvetően meghatározza a megvásárolt lakás jövőbeni értékét.

A Balla Ingatlaniroda összeszedte, mire kell különösen figyelni új lakás vásárlásánál Forrás: AFP

Érdemes fontolóra venni, hogy egy területen a fejlődés mely szakaszában jár. Hiszen lehet, hogy a fejlesztés sok ígéretet tartogat, azonban az is előfordulhat, hogy kockázatot is, valamint egy ideig jelentős kényelmetlenségeket az ott lakók számára. Azt is át kell gondolni, hogy a vásárlásnál az ingatlan jelenlegi értékét kell-e megfizetni, vagy egy jövőbeni, lehetséges árszintet kér a lakásokért a beruházó.

Alaposan mérlegeljen

Nem árt óvatosnak lenni az olyan projektekkel, amelyeket a fejlődés hanyatló szakaszában lévő régióba, illetve külvárosi helyszínre terveznek - hívta fel a figyelmet Balla Ákos. Habár ezek között is találhatók sikeres beruházások, azonban a szigetszerűen elhelyezkedő újépítésű ingatlanok értékállóságát a környezet romlása, pusztulása nagymértékben csökkentheti.

Közép és hosszú távon tehát a legbiztosabb befektetésnek a rendezett, de még további fejlesztési potenciállal bíró környezetben található, előrehaladott kivitelezési stádiumban lévő ingatlanok számítanak. Balla Ákos szerint erre jó példa lehet a Mercedes beruházásainak köszönhetően a kivételes ütemben fejlődő Kecskeméten belül épülő lakópark, ahol több mint 700 új lakás tervezett építésére kerülhet sor.

Az árak alapján is érdemes körülnézni a piacon,

sőt akár távolabbra tekinteni egy adott városrésznél. Fontos figyelembe venni az ár/érték arányt minden fejlesztésnél, hiszen bár két projekt esetén lehetnek az árak hasonlók, de mégis eltérőek a környezeti adottságok, a műszaki tartalom vagy a projekt állapota.

Fontos, hogy az új lakás értékálló befektetés legyen, alkalmas lakáskiadásra,
vagy pedig biztosítja az igényeiknek megfelelő életvitel lehetőségét dreamstime

Mindenképpen vizsgáljuk meg, hogy milyen későbbi költségekre számíthatunk, hogy még a vásárlás előtt tudjunk kalkulálni velük. Próbáljuk végiggondolni a későbbi eladhatóságát a lakásnak: közép és hosszú távon is várhatóan forgalomképes marad-e?

Ökölszabály, hogy ott érdemes vásárolni, ahol egyébként is sokan szeretnének lakást venni,

és olyan helyszíneket célozzunk meg, amelyek korábban már bizonyítottak. A kockázat ezeknél a legkisebb.