A dollár most mindent visz a világon

pénz dollár
An employee holds US dollar banknotes at an Indonesian money changer's office in Jakarta on August 27, 2015. Asian stocks surged August 27 after hints the US Federal Reserve will not raise interest rates next month sparked a rally on Wall Street, but dealers cautioned the spectre of a slowing Chinese economy meant more turbulence ahead. AFP PHOTO / ADEK BERRY / AFP / ADEK BERRY
Vágólapra másolva!
Az amerikai dollár az eurót és a feltörekvő piaci devizákat is lenyomja, ráadásul az elemzők szerint a közeljövőben nem is fog véget érni a zöldhasú nagy menetelése. Donald Trump meglepetésszerű győzelme ugyanis megnyitotta az utat az amerikai deviza szárnyalása előtt.
Vágólapra másolva!

A dollár pénteken tovább erősödött a feltörekvő piaci devizákkal szemben, az euró/dollár árfolyam pedig benézett az 1,06-os szint alá is, amire majdnem egy éve nem volt példa. Az amerikai fizetőeszköz menetelését az váltotta ki, hogy miután Donald Trumot választották meg az Egyesült Államok elnökének, a befektetők elkezdtek a beígért fiskális élénkítésekkel számolni. Ezek következtében pedig felpöröghet az amerikai infláció, emelkedhetnek a kötvényhozamok, valamint emelkedhet a kereslet a dollár iránt – írja a CNBC.

Ráadásul amennyiben azzal számolunk, hogy az amerikai gazdasági növekedés ereje a következő időszakban is kitart, úgy a következő időszakban

elég nehéz lesz hitelesen érvelni a dollár ellen

– mondta a Barclays elemzője, Mitul Kotecha. Hozzátette, a dollár index rövid távon még jó néhány százalékot erősödhet.

Nincs megállás

A mutató egyébként a pénteki ázsiai kereskedés során elérte a 101,32-es magasságot is, ami a Reuters adatai szerint legalább öt éves csúcsnak minősül. Ez pedig igen komoly izmosodás a Trump megválasztása előtt tapasztalt 97 alatti szintekhez képest.

A dollár index alakulása május vége óta Forrás: Investing.com

Mindeközben pénteken az euró már a tizedik egymást követő kereskedési időszakban mutatott gyengülést a dollár ellenében, ami

a leghosszabb ilyen időszaknak számít a közös fizetőeszköz 1999-es bevezetése óta.

Az euró azt követően is folytatta a gyengülést, hogy Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke bejelentette, kitartanak az élénkítések mellett, amíg az eurózóna inflációja nem áll rá egy világosan önfenntartó pályára. Szintén a dollárnak kedvezett, hogy Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetője jelezte, a november 2-án tartott jegybanki ülés során a tagok egyetértettek abban, hogy az amerikai kamatemelés „viszonylag hamar" aktuális lehet.

Veszélyben a feltörekvő devizák

Jóllehet egyelőre nem világos, hogy Donald Trump pontosan milyen intézkedéseket hajt majd végre az elnöksége alatt, a Barclays elemzője úgy látja, hogy a zöldhasú további erősödést mutat majd a feltörekvő devizákkal szemben. Különösen azok ellenében erősödhet, melyek rendkívül fogékonyak a kötvénypiaci tőkekiáramlásra. Ezen gazdaságokat ugyanis fokozottan sújthatja, ha Trump tartja magát a korábban beígért kereskedelmi szankciókhoz, különösen Kína és Mexikó ellen.

Az elemzők többsége egyébként egyetért abban, hogy folytatódhat a dollár menetelése. A Nomura 182 ügyfelet kérdezett meg korábban ezen a héten, és a felmérésből az derül ki, hogy

a válaszadók 5 százalékos dollár index erősödésre számítanak a következő két hónapban.

Az ügyfelek emellett úgy vélik, hogy az amerikai 10 éves lejáratú állampapír hozama a következő évben megközelítheti a 3 százalékot. Közép-európai idő szerint péntek délelőtt a benchmark amerikai papír hozama 2,319 százalékos volt.