A diplomával messze nincs vége a tanulásnak

strucc, farm, verseny
Találja meg a sorstársait, építsen kapcsolatokat minél szűkebb szakmai körben
Vágólapra másolva!
A szépen csillogó cv remek, de önmagában nem mindig elég. Azok, akik álmaik állásában helyezkednek el, amint belépnek a munkaerőpiacra, vagy nagyon erős kapcsolatokkal rendelkeznek, vagy a világ egyik leghíresebb egyetemén végeztek. De az se csüggedjen, akire egyik sem igaz.
Vágólapra másolva!

Az Entrepreneur 5 tippet ad ahhoz, hogy ne érezze magát halmozottan hátrányos helyzetben csak azért, mert nemrég diplomázott és az ipszilon generációhoz tartozik.

Közösségi média, de hogyan?

Turbózza fel a LinkedIn profilját, a munka szempontjából ez a vezető közösségi platform. A Twitteren jelennek meg a leghamarabb a céges hírek, de például igazán igényes vállalat nem a Facebookon hirdeti meg a nyitott pozíciókat. A HR-szakemberek mindig a LinkedInhez fordulnak először, itt adják meg a lehetőségeket, itt keresnek munkaerőt, statisztikai tény, hogy elsődleges forrásként használják.

A LinkedIn profil potenciálja a részletességben rejlik, itt igazán minden projekt számít, sorolja fel őket egyenként. Sőt bármilyen tevékenységet, amelyből felelősségvállalás látszik. Akár egy szép sporteredményt is.

Szellemi társak

Ugyanilyen fontos a háromdimenziós kapcsolati háló. A LinkedIn nagyszerű platform a networkingre, de az offline változata évezredek óta velünk van. Segítőtársakat keresni nem szégyen, és ebben a dinamikában az is gazdagodik, aki segítséget nyújt valakinek. A legtöbb egyetem és főiskola olyan adatbázist vezet, ahol meg lehet találni, hol helyezkedtek el a hajdani diákok. Ha a saját alma matere hálójával kezdi, sok közös pontra építhet.

Találja meg a sorstársait, építsen kapcsolatokat minél szűkebb szakmai körben Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Az ösztöndíj jó dolog

De ha ebben az életszakaszban nem tud vagy nem sikerül néhány hónapig külföldön képeznie magát, a gyakornoki státusszal sokat tanulhat, ha a megfelelő vállalatnál helyezkedik el. Ehhez kell egy kis piac

Az informatikusokat tárt karokkal várják, de állandóan tanulnak is Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou

kutatás, de a legjobb forrás a személyes tapasztalat: ha kinézett magának egy céget, beszéljen olyanokkal, akik ott dolgoznak, és főként akik dolgoztak. A reális képpel megy a legtöbbre, ha tényleg gazdagodni akar ebben az időszakban – hiszen javadalmazni nem fogják. A tapasztalat viszont befektetés.

Szárnyak alatt

Találjon magának mentort, legyen lelkes tanítvány. Az ipszilon generáció tagjai általában a szüleiket nevezik meg mentorukként, ezt követi a legnagyobb hatású egyetemi tanáruk. Ez szép és megható, de professzionálisan többre megy azzal, ha széles szakmai körben keresi a tudást. Olyan mentorra van szüksége, aki a kiválasztott szakterületen ért el valamit

Jó pap is

Ha fel is lélegzett, amikor a tanulmányai végére ért, nagyon ne ragadtassa el magát. A versenyszférában valójában nincs megállás, folytonosan képeznie kell magát. Erre a legkirívóbb példa az informatikus szakma, ahol sokan naponta önfejlesztenek egy órát, mert tudják, hogy anélkül kiesnek a sodrásból.

Ez a szélsőséges példa az iparág sajátosságaiból adódik, a 21. század elején történetesen a számítástechnika a leggyorsabban fejlődő, így legmagasabb elvárásokat támasztó terület. De általában is igaz, hogy a szakmai léc magasabban van, mint ahogy az ipszilongenerációs új munkaerő képzeli. Érdemes valamilyen szakmába vágó kurzust is elvégeznie, minél hamarabb. Így specializálódni is könnyebb, megtalálni a valóban álomállást.