Csempészés helyett már gyártják az illegális cigarettát

2016. 09. 09. Cigaretta Csempészett cigaretta Csempészárú Fegyver Fegyverrel elkövetett Féltékenység Gyilkosság Megölte Nyíregyháza Orvos Román orvos Szerelem Szerelemféltés Ukrán cigaretta
Vágólapra másolva!
Ma már sokkal inkább a magyarországi elállítás, mintsem a külföldről való becsempészés dívik az illegális dohánypiacon. A hatóságok idén több illegális cigarettagyártó üzemet és raktárt is felszámoltak már, az eddig lefoglalt áru értéke meghaladja a hatmilliárd forintot.
Vágólapra másolva!

Új jelenség a hazai illegális cigarettapiacon, hogy míg a bűnözők korábban becsempészték a külföldi cigarettát, manapság inkább Magyarországon gyártják. A hatóság idén több illegális üzemet és raktárt is felszámolt, és kilenc hónap alatt 190 millió szál cigarettát foglalt le – írja a Magyar Idők.

Csempészett cigaretta – ma már inkább Magyarországon gyártják illegális üzemekben Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Soha annyi cigarettát nem vont ki a hazai feketepiacról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mint idén: a 190 millió szál füstölnivaló feketepiaci értéke bőven meghaladja a hatmilliárd forintot. Tavaly egész évben e mennyiség negyede sem akadt a hatóság hálójába.

Idén a pénzügyi nyomozók és a pénzügyőrök több idehaza kialakított illegális gyárra, raktárra is lecsaptak.

Volt, ahonnan sok millió szál elkészült cigaretta került elő, máshol több tonna, gyártáshoz felhasználható dohányra bukkantak.

Az elkövetők beszállították az alapanyagot Magyarországra, itt gépeket szereztek be, és megpróbálták a cigarettát előállítani. A kész terméket Nyugat-Európába szánták. Nem csak az úti cél volt külföldi, az elkövetők csoportja is nemzetközi összeköttetésekkel rendelkezett.