Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Csődhullám fenyegeti az energiacégeket

olaj
An Iraqi labourer works at an oil refinery in the southern town Nasiriyah on October 30, 2015. South Oil Company (SOC) has raised production at Nasiriyah oil field from 40,000 barrels per day to between 65,000 and 70,000 barrels as it aims to reach 100,000 barrels by the end of next month. AFP PHOTO / HAIDAR MOHAMMED ALI / AFP / HAIDAR MOHAMMED ALI
Vágólapra másolva!
Meghaladta a válság idején mért csúcsot az energiacégek csődkockázati prémiuma, ami azt jelenti, hogy a befektetők jelentős bedőlési veszélyt áraznak az energiavállalatoknál az olajár rendületlen szakadása miatt. Egyes elemzők szerint a fekete arany éppen akkor éri majd el a mélypontot, amikor ezen cégek cash flow-ja negatív tartományba fordul.
Vágólapra másolva!

A piacok nagyobb csődkockázatot áraznak napjainkban az energiacégekbe, mint a válság csúcspontján, 2009-ben – derül ki a Schwab Center for Financial Research és a Barclays adataiból. Az olaj árfolyamának töretlen gyengülése és a részvénypiaci lejtmenet ugyanis fokozza az energiacégek bedőlésével kapcsolatos aggodalmakat.

Ennek következtében az amerikai állampapírhozamhoz viszonyított kockázati prémium már

túllépett a válság idején mért csúcson.

A Barclays energia szektorra vonatkozó vállalati magas hozamú kötvényindexe, amely széles körben követi a beárazott kockázatot, kedden már elérte a 1530 bázispontot (15,3 százalék), meghaladva a válság tetőpontján mért 1420 bázispontot (14,2 százalék) – írja a MarketWatch.

Veszélyben a részvénypiac

A hitelpiaci kockázati prémiumok ráadásul sokak számára a részvénypiacok egyik vezető indikátorának számít. Az energiaszektorban a prémiumok 2014 nyara óta emelkednek, és az elmúlt néhány hónapban lőttek ki, ahogy beindult az olaj kemény vesszőfutása. A kockázat és a részvénypiac kapcsolatát igazolták vissza az elmúlt időszak eseményei, mivel

a részvények intenzíven estek az olajjal együtt.

Közeleg az olajár mélypontja? Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Mindez pedig kifejezi a piac egyértelmű várakozását a bedőlési ráta megugrásával kapcsolatban, mivel a kockázatosabb energiacégek nem fogják tudni tartani a mérlegeiket az egyre gyengülő olajár következtében – hangsúlyozta Collin Martin, a Schwab Center for Financial Research elemzője.

Közeleg a mélypont

Mindazonáltal egyfajta „pozitívum” is kiolvasható a jelenségből, mivel az elemzők szerint az olajár végül akkor érheti el a mélypontját, amikor az energiavállalatok cash flow-ja negatív tartományba fordul. A jelenlegi árfolyamokon ugyanis az átlagos termelők még képesek pozitív cash flow-t elérni, de

25 dolláros hordónkénti árfolyam alatt a helyzet megváltozik.

− mondja James Meyer, a Tower Bridge Advisors vezető közgazdásza.

Ezen a szinten ugyanis már az a helyzet, hogy valaki minél többet termel, annál nagyobbat veszít. Ez pedig nem tartható fent sokáig – teszi hozzá az elemző. Egy ilyen folyamat tehát végül elvezet majd az olaj árfolyamának mélypontjához.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről