Olimpiai lázban a világtőzsdék

tőzsdék
NEW YORK, NY - JANUARY 21: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange in the afternoon of January 21, 2016 in New York, NY. With a bounce in oil prices, the Dow Jones Industrial Average rose 115.94 and finished the day at 15,882.68. Bryan Thomas/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az elmúlt több mint 100 év adatai alapján az olimpiák idején a tőzsdék is szárnyra kapnak: 1900 óta 18 olimpia alatt emelkedett, és mindössze 8 idején esett a Dow Jones Ipari Átlag index. A riói olimpia kezdete óta a Dow 0,63, a brazil tőzsde vezető indexe 1,67 százalékot javított. De vajon van-e összefüggés a sportesemény és a piaci mozgás között? A kérdésről Págyi Gergely, a CIB Alapkezelő senior portfóliómenedzsere fejtette ki véleményét.
Vágólapra másolva!

A 2016-os riói olimpiai játékokról szól most minden, sportolóink sorra szállítják az elképesztő eredményeket, nap mint nap újabb sikerek szemtanúi lehetünk. Az eufória átragad a nézőkre, ezek a hetek az izgalom, a sikerre éhes várakozás jegyében telnek. Nyári olimpiát négyévente rendeznek, nézők milliói drukkolják végig a játékokat, ennyire széles spektrumban, ekkora dózisban máskor nem találkozhatunk világversenyekkel.

Még a tőzsdékre is átragad a jó hangulat, a részvénypiacok is jó hozammal jutalmazzák a befektetőket.

Az optimizmus felülír minden olyan eseményt, ami az elemzők szerint aggodalomra adna okot, hol van már a brexitszavazás, átléptünk a török események tőkepiacra gyakorolt hatása felett, megfeledkezünk az amerikai elnökválasztásról, inkább ünnepeljük a piacok szárnyalását.

Mit mutatnak a számok?

A tőkepiacok elemzésével foglalkozó szakemberek körében számos időszak kapott már nevet, így utalva az akkoriban megfigyelhető ismétlődésre. Sokszor hallhattuk már a „sell in may and go away” (utalva a nyári esésre), a Mikulás-rali (célozva a decemberi emelkedésre) vagy a januárhatás (az év eleji emelkedésre utalva) kifejezéseket.

Forrás: AFP/2016 Getty Images/Bryan Thomas

Az olimpia is hasonló időszak – vajon az általános optimizmus tényleg jó tőzsdei hozamokban mutatkozik meg ilyenkor? A FactSet adatait nézve azt látjuk, hogy a több mint 100 éves múlttal rendelkező

Dow Jones Ipari Átlag index, 1900-tól számítva, 18 olimpia esetében emelkedett a játékok időtartama alatt, és csak 8 esetben csökkent.

Ez véletlen egybeesés, vagy az olimpia időszaka valóban felfelé mozdítja a tőzsdéket?

Rio hozza a papírformát

Érdemes megnézni, hogyan hat ez az időszak a rendező ország tőzsdéjére. Itt sajnos már szűkebb idősorral van dolgunk a FactSet adatai szerint. Az 1984-től rendezett 8 olimpiából 6-nál figyelhetünk meg emelkedést. A két kivétel a sydney-i és pekingi játékok voltak, de mindkét esetben nemcsak a rendező ország tőzsdéje esett, hanem a Dow Jones index is.

Rio de Janeiro Forrás: Molnár Zsófia

Minden szurkoló tudja, hogy egy meccsnek csak a lefújással van vége, de a mostani állás szerint a riói olimpia hozza a papírformát tőzsdei emelkedés tekintetében. A történelmi csúcson tartózkodó

Dow Jones index 0,63 százalékos emelkedést mutat az olimpia kezdetétől, míg a brazil tőzsdét reprezentáló Ibovespa index 1,67 százalékot hozott.

A fundamentumok szintjén maradva azonban inkább több tényező együttállásának köszönhető a tőzsdék jó szereplése, mintsem pusztán egy naptárhatásnak.

Gyenge növekedés, alacsony hozamok

Mivel a világ vezető gazdaságaiban a gazdasági növekedés nem olyan dinamikát mutat, mint azt korábban a döntéshozók remélték, a jegybankok még mindig a monetáris lazítás fázisában vannak. Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed halogatja a kamatemelést, az idei évben nem valószínű, hogy lesz lépés ebben a tekintetben. Az Egyesült Királyság unióból történő kilépéséről szóló brexitszavazás kedvezőtlen eredménye miatt az angol jegybank kamatot vágott, és újabb kötvényvásárlási programot indított. Várhatóan hasonló lépésre kényszerül a közeljövőben az Európai Központi Bank is.

A rendkívüli monetáris lazítás alacsony, sokszor negatív kamatokban, állampapírpiaci hozamokban mutatkozik meg. Más alternatívát nem látva,

a befektetők a részvénypiac felé fordulnak, és nagyobb kockázattal próbálnak meg magasabb hozamot elérni.

A negyedéves részvénypiaci gyorsjelentések a várakozásokhoz képest kedvezően alakulnak, de a profitszámok már több negyedéve nem mutatnak növekedést sem az USA-ban, sem az Európai Unióban. A hosszabb távú értékeltségi mutatók alapján a csúcsokat döntögető fejlett piacok az enyhén túlértékelt tartományban kereskednek, mondhatni beárazták a jövőbeli profitnövekedés tekintélyes részét.

Van ok az emelkedésre

A kedvező nemzetközi tőkepiaci környezet jó hatással volt a brazil tőzsdére is, ami idén eddig 35 százalékos teljesítményt produkált. Itt fontos azonban megjegyezni, hogy a brazil gazdaság mély recesszióból lábal ki, amelyet politikai válság is súlyosbított. A tőzsdeindex nemrég haladta meg a 2015. májusi értékeket, a szárnyalás tehát egy mélypontról indul, de kétségkívül az idei év egyik sikersztorija a brazil tőzsde teljesítménye.

Az olimpiai játékok adta örömteli időszak széles körben okoz jókedvet és ad okot az ünneplésre a befektetők körében is, de azért

a tőzsdék jó teljesítményének magyarázata az összehangolt, rendkívül laza monetáris politikákban keresendő.

A cikk megjelenését a CIB Bank támogatja.