Szemerey Tamás: Egyszer sem kerestek meg

Vágólapra másolva!
Rengetegen írtak róla, de csak ketten kérdezték meg őt magát - ezt mondta Szemerey Tamás, a Növekedési Hitelbank alapító-tulajdonosa, Matolcsy György unokatestvére a Magyar Időknek. Ezért pereket is indít. Arról is beszélt, hogy soha nem volt tulajdonosa a vs.hu-t és az Origót kiadó cégeknek. 
Vágólapra másolva!

Nem volt és nem is tulajdonosa a VS.hu-nak, valamint az Origót kiadó cégeknek, ezt mondta a Magyar Időknek Szemerey Tamás. Szerinte az újságok, internetes portálok sok mindent írtak, őt azonban egyszer sem keresték meg. Ez alól csupán a Figyelő és a Portfolio.hu a kivétel. Azt mondta, hogy helyreigazítások tucatjait indították el, két politikussal szemben pedig személyiségi jogi pert kezdeményeztek. Szemerey Tamás arról is beszélt a Magyar Időknek, hogy természetes, hogy bankján keresztül családjának tagjai is részt tudtak venni a növekedési hitelprogram nyújtotta kedvezményekben.

Négy bank kezeli az alapítványi pénzt

Azt mondta, azért döntött a Növekedési Hitelbank (NHB) megalakítása mellett, mert mindig érdekelte a bankvilág, de csak a közelmúltban váltak adottá a lehetőségei az üzletkötésre. Szemerey Tamás szerint

a piaci környezet miatt jó áron sikerült hozzájutni egy 1990-ben alakult bankhoz.

Ennek a pénzintézetnek változtatta meg a nevét Növekedési Hitelbankra.

Hangsúlyozta, hogy csak részben ők kezelik a jegybankos pénz kedvezményes hitelként történő kihelyezését különböző vállalkozásokhoz, illetve az MNB hat alapítványának, illetve több hozzájuk kötődő cégnek a pénzét is.

Még legalább négy bankot említhetne az alapítványi vagyon kezelésével összefüggésben. Tudomása szerint a legkevesebb nála van, ezért ebben semmi kivetnivalót nem lát - mondta a kérdésekre válaszolva. Ugyanakkor banktitokra hivatkozva nem árulta el, hogy a NHB mekkora összeget kezel.

Kicsik és hatékonyak

Azt viszont elárulta, hogy az MNB-s pénzekből hetvennyolc, a növekedési hitelprogramhoz köthető ügyfelük volt és huszonegymilliárd forintot helyeztek ki. Ám ezek ugyanúgy piaci alapú hitelek, mint minden más vállalkozási hitel. A Magyar Nemzeti Bank a forrást biztosítja, amelyhez a fedezetet és a kockázatot már az NHB vállalja.

Azért tudnak sikeresek lenni, mert

kicsik és hatékonyak

- hangsúlyozta Szemerey Tamás. Ugyanakkor cáfolta, hogy a hitelezett cégek nagy része főként az üzleti és családi köréhez tartozik. Szerinte Matolcsy Ádám - Matolcsy György fia - és a Szemerey-család kevesebb mint öt százalékát kapták az általuk kihelyezett pénzeknek. Azt is mondta: minden hitelt a szabályok teljes betartásával helyeztek ki, különös figyelemmel az összeférhetetlenségi szabályokra.

Arról is beszélt, hogy érdekeltségeinek zászlóshajója, a BanKonzult Kft. elemzéseit nem csupán az MNB vásárolja meg évente 68 millió forintért, hanem számos más multinacionális cég és pénzintézet is.