Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A Nébih romlott bacont talált

Vágólapra másolva!
14 baconszalonnát tesztelt a Nébih, az egyik romlott volt, a hatóság elrendelte visszahívását és megsemmisítését. A jelölési előírásoknak csak egy bacon felelt meg. 
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 14 füstölt, nyers, szeletelt, gyárilag csomagolt baconszalonnát tesztelt, tájékoztat közleményében a szervezet.

Romlott volt

Az egyik termék a laboratóriumi vizsgálat alapján romlottnak bizonyult, ezért a hatóság megtiltotta a termék forgalomba hozatalát, valamint

elrendelte a kereskedelemből történő visszahívását és megsemmisítését.

Az előállító élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat.

Csak egy bacon felelt meg

A jelölési előírásoknak csupán egyetlen bacon felelt meg maradéktalanul. A többi terméken kisebb jelentőségű hibák fordultak elő, mint például nem megfelelően tüntették fel – az egyelőre nem kötelező, de alkalmazás esetén pontosnak kell lennie – tápértéktáblázatot.

Az előállítókkal szemben a jelölési előírások megsértése miatt a hatóság eljárást indított.

Gyanús volt, de megfelelt

A mikrobiológiai vizsgálatok során négy termék esetében felmerült a gyanú, hogy nem felelnek meg a Listeria monocytogenes baktériumra vonatkozó jogszabályi előírásnak. A gyanú nem igazolódott be, vagyis a kérdéses termékek megfeleltek az élelmiszer-biztonsági követelményeknek, így emiatt a hatóság nem indított eljárást az előállítókkal szemben.

Megkóstolták

A kedveltségi kóstoláson 13 termék sült változatát tesztelték végül szakértő és laikus vendégek. A bírák pontozták a termékek ízét, állományát, illatát, színét és külső megjelenését.

A legkedveltebb termék a Família szeletelt bacon lett,

míg másodikként a Belje baconszalonna baranyai termék végzett, harmadikként a Premium bacon zárt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről