Idén még fizethet a régi 20 ezressel

Budapest, 2015. szeptember 25. A megújított húszezer forintos bankjegy eleje a bemutató sajtótájékoztatón Budapesten, a Magyar Nemzeti Bank épületében 2015. szeptember 25-én. A bank 2015. december 14-től hozza forgalomba a megújított bankjegyeket, a jelenlegi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
December 31-ig lehet használni a régi húszezer forintos bankjegyeket, jelentette be hétfőn a Magyar Nemzeti Bank.
Vágólapra másolva!

Az év végi határidőt követően a hitelintézetek és a posták még három évig beváltják a régi húszezrest, a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) pedig még 20 évig, 2036 végéig váltható be - jelentette be Hidvéghi Balázs, a jegybank szóvivője. Azokat a húszezreseket vonják be, amelyeket 2015 előtt bocsátottak ki. A cserét díjmentesen hajtják végre.

A megújított húszezer forintos bankjegy eleje a bemutató sajtótájékoztatón, a Magyar Nemzeti Bank épületében 2015. szeptember 25-én. Forrás: MTI/Illyés Tibor

A jegybank 2013-ban döntött arról, hogy az akkor forgalomban lévő bankjegyeket 2018-ra lecseréli, közölte Pataki Tibor, az MNB készpénzlogisztikai igazgatója.

122 millió darab új tízezres van forgalomban,

ami a teljes állomány több mint 80 százaléka, míg

új húszezresből 38 millió darab van már forgalomban,

ami kevesebb, mint 40 százalék a teljes állományon belül.

- jelentette ki Pataki Tibor.

A magyar fizetőeszközről bővebbenMegújul a forint http://www.mnb.hu/letoltes/forint-fuzet-2014.pdf

Milliárdokba kerül a csere

Az MNB-nek 14-16 milliárd forintba kerül a bankjegycsere, válaszolta újságírói kérdésre Pataki Tibor. Ebben az összegben már benne van az, amikor a jegybank a bankjegycserétől függetlenül hoz forgalomba új készpénzt.

Az MNB is preferálja a készpénz nélküli fizetőeszközök terjedését, mondta a készpénzlogisztikai igazgatója.

Örülnek a nyilvánosságnak

Az MNB alapítványaival kapcsolatban a szóvivő elmondta, hogy ezek az intézmények a jegybanktól függetlenül működnek, az MNB nem befolyásolja az ő döntéseiket. Annak örülünk, hogy ezek az információk a múlt hét végén nyilvánosságra kerültek, közölte Hidvéghi Balázs szóvivő.

Az oktatásba fektetett pénz az jó befektetés, mondta a szóvivő, aki szerint 3,3 milliárd forintot osztottak szét oktatási és kutatási projektekre. 830 millió forinttal több pénz áll rendelkezésre, mint az alapításkor volt, jelentette ki a szóvivő.

„Adott döntésekkel kapcsolatban az alapítványokat kell kérdezni" – jelentette ki a szóvivő.