Nem minden vállalkozás jár jól az áfacsökkentéssel

katalán étterem
Vágólapra másolva!
A szerdán bejelentett áfacsökkentés sok fogyasztó és vállalkozás számára jelenthet pozitív változást, de közel sem mindenki számára. A bejelentés még csak a tervekre vonatkozott.
Vágólapra másolva!

A bejelentés során az alapvető élelmiszerek áfakulcsának 5 százalékra csökkentését említették, később azonban már csak egy szűkebb körről volt szó. A sertéshús áfa kulcsának csökkentésekor a baromfiágazat képviselői

tiltakoztak az egyoldalú áfakulcs csökkentés versenytorzító hatása miatt

- írja Hegedüs Sándor szakértő az RSM blogon. Kérdés, hogy ezúttal a marha- a juh- a kecske-, a nyúl- vagy éppen a haltenyésztők tiltakozására lehet-e számítani.

A részletek még hiányoznak

A baromfihús esetében a sertéshúsra vonatkozóhoz hasonlóan várható lesz majd egy részletes adóhatósági tájékoztató, mely segít abban eligazodni, hogy mi minősül baromfinak, illetve milyen kulccsal adózik például a csirkecomb mellett a pulyka párizsi, a darált pulykahús, vagy éppen a libatepertő.

Éttermi szolgáltatás áfakulcs csökkentése

A tervek szerint csökkentik az éttermi szolgáltatások áfáját, amely jó hír az érintett vállalkozások számára, hisz bizonyosan növeli például az éttermek jövedelmezőségét - írja a szakértő. Egy korábbi NAV tájékoztató ismérveket sorol fel az éttermi, vagy cukrászdai szolgáltatás és a termékértékesítés elkülönítésére, hiszen jelenleg sem mindegy, hogy valaki beül egy cukrászdába, vagy éppen hazaviszi a megvásárolt süteményt.

Míg a szolgáltatásnyújtás 27 százalékkal, addig a bizonyos élelmiszerek értékesítése 18 százalékkal adózik.

A fenti logikát követve azonban érdemes lehet arra figyelni, hogy 2018-tól, amikortól az éttermi szolgáltatás áfája a tervek szerint immár 5 százalékra csökken, jóval előnyösebb helyzetbe kerülhetnek a menüt is biztosító éttermek, vagy éppen a helybeni fogyasztást is lehetővé tevő kifőzdék, mint az ételkiszállítást vállaló vállalkozások - olvasható az RSM blogon.